TO BE A YOUNG PERSON ALWAYS KEEP UR FACE IN SMILING

April 24, 2011

CAN'T SLEEP

Assalamualaikum...

Malam nie tetiba otak nie stay beroperasi lagi.. dia tak mau tido lagi.. aduyai~ mato den nie dah loteh... otak nie buleh pulok dogel... camno tu..??? gano nak buet tu...??haha~ so, layan kan jo la jang.... tu yang aku tulis blog nie... dari buang masa tak tau nk buat ape... sambil2 tu dengar suria fm nie.. memalam nie lagu2 jiwang plak kuar.. best la plak....huhu~ td si aiman nie ada gak dok kcau2 aku.. last2.. malas dah aku nk layan dia.. aku paksa dia tido... giler jahat muksu dia nie kan..?? haha~ aku bukannye ape.. malas nak layan kerenah dia.. ngengade sangat.. lotih den.. (macam la aku nie tak ngengade time kecik2 dulu) huhu~

Hmm~ sepanjang aku dok kat umah abg aku nie.. agak letih gak la.. mana taknye.. jadi baby sitter.. fuhh~ giler penat.. korang tak tau cmne...anak buah aku nie punya la buas.. dah la semuanye laki2.. aduyai~ lagi la gler d'buatnye.. aku bukannya ape.. penat nk layan kerenah diaorg nie.. kekadang tu aku biar jer diaorg.. malas nak layan.. kang makin layan makin menjadi2... tapi kekadang tu kecian gak.. biase la budak2 kecik.. memang la diaorg camtu kan..??? sama cam kita gak... bile pikir2 balik.. camtu la agaknye time kite kecik2 dulu.. bole jer mak ayah kita dok layan kerenah kita.. kenapa pula sekarang nie kita xboleh nk jaga bebudak sekarang nie.. ye dak...??? aku nie pelik ckit... aku nie jenis rajin melayan budak2.. sebab tu budak2 suke kat aku (masuk lif tekan sendiri la plak) haha~ aku nie bile dok jauh ngan anak2 buah aku.. lelama jadi rindu sangat kat diaorg.. but bile dah ade depan mata nie.. jadi geram plak nak layan diaorg nie... huhu~ tapi walau apa2 pn.. aku tetap sayang kat budak2 nie... ye la, aku mane ade adik.. sebab tu syg sangat kat bebudak nie...

korang nak tau tak..?? semalam aku tak de keje.. so, layan la anak2 buah aku nie.. aku pun snap la gambo diaorg nie kt webcam.. macam2 gaya ada... diaorg punya la gelak beso... aduyai~ tak tau nak bayangkan camne... korang layan la gambo nie yer... bila aku tengok balik.. aku sendiri pun tergelak.. haha~ so, layankan je la~~~


hakimi badan & kepala besar~~


aiman si hidung besar~~hahaha


nie plak aku nak selitkan sikit video si aiman nie menari time hari sukan dekat sekolah tadika dia dan video kerenah si kimie nie menyanyi...baru 4 taun dah pandai menyanyi macam2 lagu.. (very proud with dis little boy)...korang layan la yer..^^ (nway, sori for the low quality for this video)


video
berapa banyak kayu api basah la kimie...haha~


video
rasanye step yang sama jer...haha~

April 17, 2011

HIKING BUKIT SAGA


Assalamualaikum.....

Semalam aku pergi hiking kat BUKIT SAGA, AMPANG dengan dgn akak aku n geng2 SALAM dan volunteer dari pertubuhan sukeralawan yang lain... best sgt.. lama x pi panjat bukit nie.. tgk keindahan alam semulajadi ciptaan Tuhan nie... Subhanallah.. seronoknya.. Even tempat tu mencabar la juga.. but berpuas hati sangat... kalau korang nak tau.. bukit yang kitaorang naik ni agak mencabar sebab keadaan bukit yang agak licin dan curam.. kalau nak dikira penatnya jangan cakap la... Perghh~ memang dahsyat.. bukit dia dh curam.. rasanya macam 90darjah... tegak gler.. memang boleh krem la kaki nie.. masa naik tu ada gak la rasa nak termuntah.. biasa la... kurang stamina..haha~ but dengan semangat nak sampai puncak.. alhamdulillah akhirnya sampai gak setelah hampir sejam lebih perjalanan... bila dh sampai puncak tu... rs lega sgt... hilang segala penat.. tp mmg tabik la ngan auntie2 & uncle2 yang panjak bukit nie.. kuat betul stamina dioarg.. kalah ktorg yang muda2 lg nie... mane taknye.. sepanjang ktorg daki tu... ktong byk t'serempak ngan warga2 emas keturunan cina yang awal2 pg lg dah pi hiking... mmg solute la ngan diaorg.. btl la ckp org... org cina nie lbh utamakan kesihatan dlm kehidupan seharian diaorg.. even dh tua pn stil kuat lg...

hmm~ after ktorg smpai puncak.. after lbh kurang 10minit abiskan masa kt puncak.. ktorg teruskan perjalanan ke arah waterfall.. time nie agak mancabar gak la.. kne melalui denai dan turun bukit yang agak curam dan licin.. ktorg hanya bergantung pada tali yg d'sediakan jer time turun bukit..hampir jer sampai ke waterfall.. aku t'gelincir.. trok gak la lutut nie.. luka beb.. huhu~ time jatuh 2 sib baik la akak aku kt belakang.. dia la tlg.. dia punya risau mmg dahsyat.. risau x ingt dunia..haha~ almaklum la aku nie adik kesayangannya...hehe~ lepas jatuh tu abis kaki aku b'darah.. mane taknye jatuh kt batu.. mmg sakit la.. but ok la.. blh jalan lg... after lbh kurang 30-40minit.. finally sampai gak di waterfall.. time 2.. mmg gembira sgt.. mane taknye waterfall dia cantik sgt... hilang smua penat... ktorg abiskan masa kt cne lbh krg sejam... mmg berpuas ati la.. mane taknya.. dh lame x main air tejun nie.. huhu~ sronoknya....

finally, ktorg truskan ekspedisi kami iaitu perjalanan menuruni bukit utk balik.. tapi kali nie.. ktorg ikut laluan lain.. yg lbh mencabar... ktorg ikut laluan yang plg curam.. alhamdulillah... after lbh kurang sejam lebih.. finally.. ktorg sampai juga... mmg b'puas ati sgt.. even penat but berbaloi2... ^^ so, korang layan la pic nie ye... daa~


































kepada sesiapa yg pernah naik BUKIT SAGA nie.. seronok kn tempat dia...??
pasni nk pi BUKIT BROGA la plak.. lg best view dia...















April 15, 2011

MATI HIDUP SEMULA

Assalamualaikum...

nk taye nie..?? korang percaya kan mati hidup semula adalah suatu perkara yang akan kita tempuh..
apabila nyawa kita dicabut dari jasad kita oleh malaikat izrail.. pasti pada suatu masa nnt kita akan d'hidupkan kembali oleh Allah s.w.t dan dikumpulkan dipadang mahsyar untuk d'hitung amalan kita ketika d'dunia... semula ini adalah kekuasaan Allah s.w.t

mesti korang pelik kenapa tetiba arini kita b'cerita tentang "mati hidup semula" kan..?? scary jer dengar..huhu~
Act, pagi tadi baca paper.. hari nie hangat dengan cerita seorang lelaki berusia 65 tahun yang telah disahkan oleh doktor meninggal dunia selepas beliau terjatuh ketika beliau bertengkar dengan abangnya... Tapi lepas lebih kurang 40minit disahkan kematian beliau.. doktor dan semua ahli keluarga terkejut sebab beliau bernafas semula...

Ramai yang cakap ianya "Sindrom Lazarus".. nama Lazarus diambil cerita dari kitab Bible mengenai Lazarus dihidupkan semula oleh Jesus... Sebenarnya ianya adalah kekuasaan Allah s.w.t... dialah yang maha pencipta dan dialah juga yang maha kuasa... semua yang berlaku adalah atas kekuasaan dan kehendak-Nya...

Lepas jer baca berita nie.. tetiba timbul pulak rasa insaf dalam diri nie.. hope korang amik la ikhtibar dari cerita benar nie yer... Bila2 masa sahaja Tuhan blh mencabut nyawa kita.. sekarang nie macam2 blh berlaku... bila kita tengok tulah tanda2 dunia nie berada pada akhir zaman... Subhanallah~

kalau korang nak baca berita yang lebih lg psl kisah nie... click kt cnie yer... The Star atau Harian Metro

April 13, 2011

MAHU CARI PENDAPATAN LEBIH..???

Assalamualaikum....

hah!! korang jgn terkejut lak ngan tajuk entry nie... "sy bukan ahlong.. saya cuma mau tolong..." ^_^
yela, korang kan ske online kn..?? daripada korang membazir masa dengan online tanpa dapat pape.. mari kite sama2 jana duit hanya dengan 1 clicks... mai la join SAYS.my korang x payah susah payah kuarkan duit sebagai deposit... hanya perlu ada account fb or twitter or blogs or IM... anda blh dapat RM0.25 pada setiap clicks yang dilakukan oleh kawan2.. dia mcm NUFFNANG juga.. but nuffnang bg yg ada blog jer kn..?? yg nie.. bg yg ada acc. fb.. ape tunggu lg.. lagi ramai kawan2 anda yang join.. lagi byk la anda dapat menjana pendapatan dengan mudah... ianya mudah, senang & tidak memerlukan tenaga kn..??





To register just click sign in to SAYS.my at the top of that site...
So, what are u waiting for..?? now, everything at ur fingertips...


MAHARAJA LAWAK

Assalamualaikum....

hai kekangkawan... hmm~ kali ni kite b'cerita tentang maharaja lawak ye.. korang pernah tgk x tv show nie..?? ala.. before nie rancangan raja lawak but astro dh contribute dia jd maharaja lawak utk mengasah n mengilatkan lg bakat pelawak2 yg b'jaya dari rancangan raja lawak dlu tu...
klau korang tgk mesti gelak x berhenti.. yela, semua t'baik wok.. even though ada yg x brapa lawak..huhu~
aku pn bkn nye pnh tgk kt astro.. kebetulan tgk kt youtube... lawak juga la... tp plg best tgk gelagat jozan n nabil la... lawak diorg mmg terbaik wok...Opss.. ttibe t'ikut trade mark aril plak..huhu~
k la, bg korang yg x pnh tgk lagi.. nie tgk la maharaja lawak (nabil) minggu 2.. yang minggu 1 korang tgk kt youtube yer.. just type maharaja lawak.. hope korang sediakan minyak urut or minyak angin la yer.. nnt skt plak perut 2 dok gelak..huhu~
kpd yg x gelak 2.. xtau la korang nie jenis ape.. mayb korang nie hidup dlm keadaan serius memanjang kot.. so, enjoy!!! ^_^


video


p/s : klau korang rs x lawak.. korang buat la lawak sendiri yer..
apa-apa pn ceria-ceria selalu.. baru hidup ini indah..^^

April 11, 2011

SILENCE

Assalamualaikum…

What do u thing when u’re grew up as a silent person…??

if me.. I can’t imagine it.. mayb i’ll feel that my world full wif sadness n all black.. Nothing I can do.. But we should thanx to God b’cz we’re born as a perfect person.. But we should be mind that not all person in this world are perfect.. b’cz there are someone who are born as a silent, deaf or blind.. But we shouldn’t be humiliated or judge them as a bad person or loser.. b’cz they also have the same feeling like us.. They are also can think like us… They have the opportunity to get anything that we get.. For example love.. Love from someone who are perfect person..

So, we should think for a while.. They are also human that God create in this world.. Even though they are not perfect like us but we have a same thing which is to fall in love n be loved.. So, let see together dis video and make dis video lesson to us..


video

SUATU KETIKA

Assalammualaikum...

hai kawan2...
korang ingat x zaman kanak2, zaman sekolah or zaman time korang cinta2 monyet dulu2..?? mesti ingt kn..?? klau x ingt tu maknanye korang nie ada penyakit Alzheimer la tu..huhu~ klau ingt balik best kn..?? seronok rs.. teringat member2 lame.. teringat zaman cintan-cintun monyet dulu2..huhu~
nway, zaman sekolah aku rs seronok sgt... time skolah rendah dlu punye la best.. cikgu dh la sporting abis beb.. tp 2la, even sporting.. time result periksa kuar jer... klau markah x sampai target yg cikgu tetapkn.. mula tangan nie kne rotan la... sampai birat dibuetnye..huhu~ klau dpt "D" kne rotan 15kali.. bayangkan bukan tapak tangan jd mangsa.. jari2 nie jd mangsa tau.. sakit dia.. perghh~ mmg dahsyat.. klau dh merah sgt x tahan sakit.. siap balance kne rotan 2 masuk buku 555... dahsyat kn...?? tp 2la kenangan plg best.. d'sbbkn rotan cikgu 2la.. ktorg 1 klas xpnh dpt "C or D" dlm math...plag rndah pn "B+".. nway, even sakit kne rotan.. lame2 ktorg dh jd lali~ xdoknya nk dok marah2 cikgu.. x mcm zmn skrg nie.. bile kne rotan ckit.. blk mengadu kt parent.. bile parent dpt tau mula la pi skolah.. marah2 xpn saman guru 2 x pn saman skali pihak skolah... kekadang 2 xblh slh kn parent gak... zmn skrg nie ade jer guru yg lbh2... dlu cikgu2 kita xde la rotan smpai b'darah ker ape.. skrg nie.. cikgu rotan smpai nk mati d'buatnye... kekdg 2 kesalahan kecik jer... denda dia bkn main trok lg.. adeh~ ape nk jd la..

hmm~ bile cite time zmn skolah menengah plak... lg best... mane taknye.. time nie la b'mula cinta2 monyet nie.. surat menyurat..ayat jiwang2..haha~ almaklum la, darah muda.. zmn remaja.. mmg la sronok.. muke pn dh hensem, cun.. xde la hingus2 mcm zmn skolah rendah dlu..huhu... time nie pantang nampak mamat ensem ckit.. xpn mpk awek cantik ckit.. mula surat layang smpai...xpn kirim salam menyalam smpai..huhu~

sama la cm aku.. dlu time skolah menengah dh pandai bergaya ckit..haha~ kebetulan kt sekolah 2 aku nie ade kakak2 yg quite femes gak la... almaklum la.. akk aku yg sorang nie ketua pengawas.. pastu active plak 2.. pastu wakil pelajar untuk perbahasan skolah peringkat negeri lg.. fuhh~ mane x femes n cikgu blh knl aku.. pdhal aku br jer masuk form 1 time tu... tmbah plak ttibe kne lantik jd pengawas.. lg la.. nk d'pendekkan cte... 1 day aku ade la dpt sepucuk surat... peminat la katekan.. bdk tu pn quite ensem.. huhu~ tp time 2 aku nie jenis xde prasaan sgt. perasan tu ade la..(jual mahal la katekan) haha~ tiap kali dia anto surat jer.. msti aku conpius... mane satu orgnye.. cz posmen (kwn dia) yg anto surat kt aku tu pn name same ngan name bdk 2... last2.. btl la target aku.. bdk yg agak ensem 2 la mmg btl peminat aku..huhu~ time 2 agak berbunga2 gak la ati nie... but aku nie jenis x pndai nk luah prasaan.. dia pn xpnh pn nk ckp pape ngan aku.. ye la, dedua pemalu..huhu~ last2.. 1 day 2... dia pn pindah skolah cz dia msuk skolah teknik ngn posmen dia yg tlg anto surat kt aku tu.. start dr situ aku trus lost contact... family dia pn dh pndah... but.. after a few year.. aku ade la t'jumpe dia kt fb... chit chat ngan dia... last dia btau dia dh tunang rupenye.. perghh~ x sangka... skrg ni dh kwin pn.. br jer kawin 2 bulan lps...huhu~ bile kenang blk.. menyesal plak x trima dia dlu... makin ensem plak tgk... rupa dh la klon pelakon zulhuzaimy.. aduyai~ eh!! korang jgn slh phm dia dh jd somi org pn.. xkn la aku nk tackle blk.. menyesal time skolah dlu jer... jual mahal sgt...huhu~ ala, cinta monyet lgpn..haha~ act, ade lg cte monyet aku time skolah menengah dlu.. tp lain kali la aku cte yer... byk sgt plak.huhu~ (prasan ramai peminat la plak) hehe~

ok, after form 5.. aku masuk U.. time nie byk gak la kenangan pahit n manis yg aku dpt.. kenangan plg manis aku dpt ramai kwn dr serata negeri.. ye la, b4 nie kt skolah kwn2 semua dr negeri yg sm je.. x pnh pn nk b'kembang kawan dr negeri lain..huhu~ bile masuk U nie yg best nyer kwn2 aku ramai dr kelantan n belah utara.. bile b'ckp ngan diaorg.. rs dh t'ikot2 loghat diorg plak..huhu~ sronok study nie b'cz memlm bile tension jer.. ktorg start la kuar pi lepak2 kt padang la... jejln satu U la.. wt kje gler.. kekdg tu jam dh 12tgh mlm.. blh lg kuar bli burger..perghh~ mmg dahsyat la.. mane xnye time study dlu gemuk.. but gemuk tang pipi je la.. badan still maintain..hehehe~ ok, bile cte kisah cinta plak... time kt U dlu.. ade sorang senior aku nie.. tackle2 aku. last2 aku pn couple la ngn dia... tp 2taun jer aku ngn dia.. last2 clash.. cz x tahan ngn prangai dia kot... dh la, mls nk cte pnjg... ttibe sayu plak ati nie..huhu (ttibe jd jiwang plak)hehe~

btw, sepanjg perjalanan idup aku belajar dr kecik smpai la nie... aku rs happy sgt.. cz aku dh lalui zmn remaja yg penuh dgn riang tawa.. suka duka n best moment yg ssh utk aku lupe kan... rindu plak kt kekwn lame... nway, ape yg pasti sekarang nie ape yg menjd impian kami adaah segenggam harapan untuk menjd insan yg blh membanggakan dan memartabatkan agama, bangsa dan negara... itulah impian kami semua sebagai anak merdeka...~~~ so, korang layan la video nie yer... daa~ ^_^


video

April 5, 2011

TANGGAL 5 APRIL 2011

Assalamualaikum...

hai.. lame rasenya x tulis blog nie..hmm~ nk tau x knape entry nie tajuknya 5 april..?? act, 2 la tarikh dimana antara insan yang bernama "NOR NABILA BT LONG" telah dilahirkan d'dunia ini.. aku la insan 2.. sape lg.. hai~ rs usia nie dh makin berusia plak..huhu.. but don't judge me as a "oldest" person..i'm still young ok..(nk gak title young tu) hehe...kira t'golong dlm remaja lg la..Opss.. remaja ker dewasa erk..?? dewasa la.. dlm usia 20an lg...huhu~ nway, xcaye rs.. kejap jer usia nie dh makin meningkat.. kejap jer masa b'lalu.. bile pikir2 balik.. nak jer jd kanak2 semula.. idup as a minor lg best...bile dh meningkat dewasa nie.. macam2 kne pikir.. skrg nie dalam kepala azam nk cepat jer abis blajar.. pastu kje.. kumpul duit n then kawin... kawan2 semua ramai yg dh kje n kwin.. aku nie je la bile nk abis blajar.. haish~ nway, thanx 2 my family n ols frendz cz wish my besday.. ingat n syg gak korang kt aku yer...hehe~ hopefully all ur wishes 4 me will be true one days.. syg korang smue..muahhxx..^^

Opss.. lupe plak 3 april aritu my little boy besday (kimi) yg ke 4taun.. but korang jgn misunderstanding.. he not my son but he is my noti nephew... "HAPPY BIRTHDAY KIMI" muksu cyg kamoo...Muahhxx..^^

aritu sempat gak celebrate besday si bdk tecik nie.. abg n akk ipar aku dtg umah akk aku kt bkt jalil nie.. ktorg celebrate besday dia sesame... kecoh nk celebrate 2 bkn main lg... dgn kek gambo ben10 nye...ngn belonnye..ngn kecoh si aiman n kimi nye.. fuhh~ mmg kecoh la.. pdhal orgnye xde la ramai mane..huhu~ nway, hopefully next year kek gmbo lain plak yer kimi... dh 2 taun b'turut2 dok la gmbo ben10 jer...bosan la..huhu~ next year kite letak gambo kimi n muksu plak yer..(nk gak interprem)hehe~ nway, so enjoy at dat day...^^

semalam plak byk gler aku dpt msg yg wish besday aku.. kt fb pn byk.. xlarat nk reply rs..huhu~ mcm artis plak rs...haha... korang nie asyik dok wish jer.. kek n presentnye mane..?? lain kali bg present skali yer...hehe~ xde la, memain jer...tq la kpd sesape yg wish kt fb tu.. even kekdg 2 xknl pn korang..haha~ kpd my cikgu kesayangan "cikgu maskor".. terima kasih bebyk cikgu cz wish my besday... ingt cikgu nk tulis kt wall fb jer.. rupenye send msg kt sy...tq cikgu..very appreciate it..wink*wink*....

ptg semlm akk aku ttibe send msg kt aku.. dia text cmni "idah dh blk kje lom? pasnie siap2.. kita makan kt secret recipe.. ajak mak n btau idah skali" kebetulan time 2 aku tgh syok tdo.. so, lmbt la bc msg dia.. after bgn jer n bc msg tu.. ape lg.. trus btau mak n my sis.. semangat b'kobar2 tu.. almaklum la.. ade org nk blanje mkn kt secret recipe plak tu..(kempunan mcm xpnh mkn kt cne jer) hehe~ pas siap2 n after maghrib.. ktorg trus pi.. b4 tu.. akk aku (sis ida) sempat lg ckp.. "la, nnt ko order jer byk2, anie nk blanje tu..hehe" dlm ati aku.."mcm tau2 jer org nk order byk2" muahaha~ gler jht.... then, ktorg pn smpai kt secret recipe sri petaling... akk aku (sis anie) pi park kete.. aku, mak n my sis lg sorang pi msuk n order dlu.. so, ape lg.. time nie la rs nk order mcm2..huhu~ kek pn 3 jenis order... fuhh~ mmg agak byk gak... tp org kate klau tamak slalu rugi..mmg btl la pepatah nie... akibatnya x abis..rugi2...Opss.. bkn aku yg rugi yer kawan2... akk aku la yg rugi... 2la.. order lg laksa sarawak n laksa ape ntah lg satu.. x ingt menu dia.. kononnye nk try.. skali amik kau!! x sodap lngsung.. last2 x abis.. kira membaziaq ja..haha~ xpe, yg penting ktorg happy...huhu~ tq my lovely sis...sbb blanje adikmu yg comel nie makan sempena hari jadinye..hehe~ gumbira rs....

ape2 pn... tq kepada kakak2 ku.. kpd anak2 buah ku.. kpd cikgu2 n lecturer2ku, senior2ku, junior2ku n kwn2 ku di uni10 n mmu..tq 4 da wishes... luv u ols...muahhxx..^^ untuk besday korang jgn lupe btau aku.. nnt aku wish kt korang plak..hehe...^^

Opss..lupe plak.. kepada yg lahir pada 05 april... "HAPPY BIRTHDAY" korang... semoga dgn bertambahnya 1 angka nie.. diharap pemikiran kita semua akan lbh matang n terus berusaha untuk memajukan diri anda...

Sekian...