TO BE A YOUNG PERSON ALWAYS KEEP UR FACE IN SMILING

January 13, 2012

Lembaran 2012

Assalamualaikum....

Rasanya belum terlambat aku nak ucapkan "SELAMAT TAHUN BARU".. even though sememangnya dah terlambat pun.. ye la, dah nak masuk sebulan pn tahun baru nie..sori la ye kengkawan.. sempena tahun baru aritu tu bz sikit.. yela, bz dengan final exam.. so, tak sempat nak update kt blog for last entri 2011.. :(

xpela, xmau sedih2.. apa2 pun azam tahun baru nie.. aku hope sangat dapat abiskan pengajian aku dengan cemerlang... kalau x de pape aral melintang.. insyaAllah hujung tahun nie aku abis belajar.. doakan aku ye... semoga cepat la masa berlalu.. tak sabor rasenye nak abis belajar.. rindu nak keje plak..yela, kengkawan lain semua dah lame keje..aku nie jer terkontang kanting belajar lg.. dah tua2 pn still blajo lg.. org pttnye dah kumpul duit kwin..huhu~ xpela, nak wat camne..mayb Allah s.w.t tu nak bagi aku rezeki lambat sikit kot.. kan menimba ilmu tu xkira usia & bile2 masa jer boleh.. Rasulullah pun dah bersabda "Orang yg berilmu itu tidak akan puas dari mencari ilmu yang didengarinya sehingga adalah kesudahannya itu di dalam syurga"

anyway, sempena tahun baru nie.. mesti la kita ada azam baru kan..?? even azam tahun lepas pn x terlaksana lg..huhu~ so, ape azam baru korang..?? mesti byk kn...?? hmm~ klau aku, xde la banyak sgt cz azam yg lepas pn x tertunai lg.. klau korang nak tau..meh sini aku senaraikan ape azam aku... this is my wishes list from last 2 year :

  1. finished up my study (insyaAllah akan tertunai this year)
  2. work
  3. save money to buy my own asset
  4. married
tapi rasanya tahun nie satu je kot akan tertunai..yg lain tu mayb next year or next 2/3 year lg kot..huhu~ hopefully xde la smpai 4/5 tahun.. xkawin la aku alamatnya..haha~ (gatai noo)

apa2 pn.. ape yg kite impikan or niatkan or azam kita..hope kita bersungguh2 la utk capainya.. jangan hanya berserah or tawakal pada yg Esa tanpa usaha.. jangan just psg niat ye kengkawan... doa, usaha & tawakal adalah penting... insyaAllah semua akan tercapai..amin~


p/s: berdoa la...
sesungguhnya Allah s.w.t itu mendengar setiap luahan hambanya


December 3, 2011

Forum MaalHijrah

Assalamualaikum..

Hai kawan2... bila tengok tajuk entri pun dah tau kan..?? so, arini nak bercerita sikit la pasal MaalHijrah... Bukan nak cerita apa sangat la.. cuma Khamis lepas 1/12/2011 aritu Uniten ada la organize Forum Maalhijrah 1433hijrah... korang nak tau tak sapa moderater dan ahli panel jemputan..?? ce teka ce teka... hehe~ saje nak buat suspen... ok la, aku senarai kan sape ye..

Majlis : Forum Maalhijrah
Moderator : Imam Muda Nuri
Ahli Panel : 1) Sham Kamikaze
2) Wardina Safiyyah


Imam Muda Nuri segak berbaju melayu coklat


Sham Kamikaze & Wardina Safiyyah


full house in Auditorium Uniten KHASAS

kalau korang nak tau ramai tau yang pergi... alhamdulillah~ dalam majlis2 camni ramai gak yang nak pi.. penuh auditorium Uniten.. sampai wardina twit kat tweeter dia "full house in Uniten".. agaknye dia terkejut kot ramai gler yang datang.. Yela, aku pun terkejut.. mane taknye..selalunya kalau ada event2 yang berkaitan dengan agama or ceramah nie memang lengang la.. tak ramai yang datang... dah boleh budget dah student Uniten ni camne.. act, bukan nak perlekehkan or nak memburuk-burukankan student Uniten.. yela, aku sendiri study kat sini.. tak kan aku nak give a bad impact to others kan..?? nanti orang think negative plak..

act, setakat yang aku nampak la.. student2 nie.. kalau ade event2 yang berunsur kan entertainment memang ramai la yang datang.. kalau bab2 bual biacara ni kurang sikit.. But its not same what i aspect at that day... ramai plak yang datang.. tekejut den aritu.. but xtau la kalau orang ramai datang sebab ahli panelnya artis & celebriti. ye la, nak tengok artis kan.. sape yang x nak datang.. but if sebab betul2 nak dengar forum.. alhamdulillah la~

kalau korang nak tau.. act, forum start pukul 8mlm but pukul 9mlm baru start... fuhh~ punya la lame ktorg tunggu.. naik menggigil dok dalam audi tu.. sejuk giler kot.. but memang aku dah boleh budget pun.. confirm start lambat.. every event yang aku datang kat Uniten nie.. x pernahnya sharp..

Dalam majlis forum aritu banyak input yang boleh dijadikan panduan hidup dan iktibar.. menarik tajuk yang dikupas... yela, topik pun tentang penghijrahan.. so, dah tentu la ahli panel banyak bercerita dari pengalaman hidup kan... sham kamikaze byk bercerita tentang diri dia.. camne dia boleh berubah dari zaman dia jadi "beruang tanah".. nie dia la yg ckp.. korang jgn salah anggap plak..dia ckp " beruang tanah" tu macam orang yang gler rock la.. ala, dulu2 kan laki yang minat rock ni suke pakai anting2 la.. rantai la.. simpan rambut panjang la.. tu la maksud "beruang tanah".. yang kak dina plak byk bagi advise.. tp yg paling aku suka bile dia ckp.."seorang lelaki yang mencintai kamu tidak akan menyentuh kamu sebelum bernikah"..
MasyaAllah.. mmg betul apa yang kak dina ckp..

so, kawan2.. pengang kata2 tu.. betul apa yg kak dina ckp.. jgn biarkan diri kite d'sentuh sebelum kamu bernikah dengannya.. aku ade video pasal forum aritu.. tapi kenapa ntah xboleh nak upload kt blog nie.. tension rasa.. x dapat nak bg korang dengar input yang kak dina & sham kamikaze sampaikan dalam forum aritu.. xpela, nanti kalau maintainance dah ok.. nanti aku try upload ye...




p/s: thanx kak dina, sham kamikaze & IMM Nuri..
semoga berjumpa lagi...insyaAllah...



December 1, 2011

Please Improve Melaka Car Park MBMB

Assalamualaikum...

hai kawan-kawan.. lame dah tak post pape..hurm, almaklum la sejak akhir-akhir nie bz je memanjang.. bile cuti pula dah bz dengan anak buah.. aishh~ dah macam baby sitter plak kan..??hehe~

hurm.. deepavali aritu aku ade la balik umah akak aku kat muar.. sori ye kengkawan.. raya haji pun dah lama berlalu blh plak aku nie nak cite pasal peristiwa before raya haji.... aishh~
xpela, kalau korang suke korang layan la ye kalau x suke korang kena layan kn gak..haha~ xde la, tu dah dikira paksa la plak kan..?? klau korang x suka nak baca apa yang aku dok merepak ni nanti... korang ignore je la post nie..

actually, aku bukan nak cite ape.. aku just nak share.. sebenarnya, aku balik muar tu pun sebab aku nak jumpa kawan aku kat melaka.. bestfriend dari kecik la katakan.. dia nak convo next week nye.. so, aku plan nak jumpe dia la before dia convo.. memang dah plan lame dah..

so, nak dijadikan cite.. time aku nak kuar dengan dia.. punya la banyak tol dugaan.. dah la awal-awal pagi lagi aku bertolak dari muar.. lebih kurang pukul 9.00pg aku dah bertolak.. kira nya nak sampai awal la.. lagipun muar to melaka dekat je.. lebih kurang sejam lebih sampai la.. aku dah siap budget dah nak sampai sane pukul 10lebih..betul la aku budget sampai lebih kurang kol 10.30pg.. sampai2 je.. dengan confidentnya aku cari la rumah kawan aku nie.. budget terror la.. almaklum la, time study dulu pernah dok 2 tahun lebih kat sane.. last2 aku nie boleh pulak sesat.. bukan sesat ape.. aku nie boleh pula terlajak nak sampai tol ayer keroh balik.. padahal umah kawan aku tu dekat batu berendam je.. perghh~ naik hangit ketiak nie dok dalam kete.. even pasang aircond dah paling maximum la tu.. yang kawan aku nie dok la kol aku..taye dah dekat mane.. dia pun bagi direction yang tak berapa nak tepat a.k.a tak berapa betul la.. sebab yang dia tau jalan straight je... yang lebih dari tu tak tau.. ape punya kawan la..haha~ last2 osmet dia yang bagi direction kat aku.. perghh~ agak menguji tahap kesabaran gak la.. dekat 2 jam aku cari umah dia.. padahal senang je sebenarnye.. elok2 10 lbh sampai melaka... last2 kol 12 baru sampai umah dia.. dahsyat kan..?? aishh~ waste a time je...

sampai2 umah dia ape lagi.. memang lapo tahap gaban la... cacing dalam perut pun memang dah menari2 siap bergendang gendut lagi..huhu~ yang kawan aku nie pula cam tau2 je aku lapo.. dia dah siap masak nasi lemak lagi.. perghh~ memang melantak la... tapi aku nie jenis yang pemalu (pemalu la sgt.. cover je lebih sbnrnye)hehe~ makan sikit je.. kawan suruh tambah pun kata xnak..:) after dah kenyang makan (even xberapa kenyang) ktorang pun kuar berdua.. osmet kawan aku tu xnak ikut.. malas katanya.. padahal kawan aku cakap osmet dia xnak kuar sebab x gaji lagi.. so, xboleh shopping.. tu yang diaorg x nak ikut.. xpe la kalau camtu.. best cikit.. boleh spend time dengan kawan aku nie berdua je.. gler kejam aku nie.. orang kuar ramai2 la best kan..??hehe~

time kuar tu kawan aku cakap dia xdapat nak belanja aku makan sebab x gaji lagi.. dia pun x dapat nak shopping... aku kata, x pela.. aku datang pun saje nak jejalan.. bukan nak shopping pun... aku pun ajak la dia pi jejalan kata bandar melaka... so, cari la parking kat mahkota parade.. masuk2 jer... semua parking penuh.. so, round la lagi.. kot2 la ade park kosong.. last2 dekat 2 jam ktorg spend time cari park je.. xde pun.. aishh~ time tu memang bengang giler la.. last2 aku sroh kawan aku pi bayar kad park kete tu.. kalau x nanti x boleh kuar sebab ktorg dah masuk.. tapi seriously, time tu memang teramat la bengang... dah la x dapat parking.. pastu kne bayar duit park.. bazir duit camtu je.. dah la mahal kena bayar.. RM3 plak tu.. kawan aku tu siap sound mat bangla yang jadi security guard kat citu lg.. lain kali kalau dah penuh bagi tau la.. xnyah menyusahkan orang... dah la makan duit orang... bukan setakat kawan aku je yang sound.. ade sorang brader depan kete aku tu pun sound gak... siap sound manager parking tu lg.. memang bagus la brader tu.. terbaik wokkkkkkkkkk~

last2 xde parking sangat.. kwn aku decide, ktorg pi jusco je.. sekali aku pi jusco yang kat sebelah tesco tu... perghh~ memang besar woo~(jadi jakun sekejap) dulu time aku belajar xde pun lagi mall jusco yang besar tu.. yang ade pun tesco je.. jusco pun ade kt ayer keroh tu je.. so, sampai2 je ape lagi.. cari la park.. perghh~ korang tau x.. kat sini pun park penuh... aritu memang betul2 menguji tahap kesabaran aku la... dah la tadi bengang gler.. nie plak makin bertambah2 bengang.. terbakar jantung nie rasanya.. sib baik la time tu cuaca pun agak suam2 kuku.. so, bersabar je la.. lepas sejam baru ktorg dapat parking... finally,dapat gak kuar dari kete...naik kematu dah punggung nie..huhu~ dapat gak ktorg jejalan window shopping...





after dah puas cuci mata... aku pun ajak la kwn aku ni pi pantai klebang... rindu kat pantai sebenarnya.. lame dah x pi sane.. anyway, sampai2 je.. MasyaAllah~ cantik betul klebang sekarang.. dah lain dari dulu.. banyak sangat perubahan.. pantai klebang tu dia dah tambak... dalam hati aku bercakap "ya Allah, cantiknya ciptaan Tuhan nie".. rasa xnak balik je time tu.. huhu~ sampai2 je aku nie ape lg.. amik la pic sane sini.. dekat sejam gak la aku spend time kat sane.. xboleh lelame sebab hari dah petang.. pastu dah naik hujan.. so, terpaksa balik awal...


ade ke patut kawan aku cakap aku boleh jadi model..?? haha~
model tunggul bole la.. keras macam kayu je..huhu~


nie la kawan aku tu (ina)
dia cakap dia makin gemuk.. iye ker..??

then, aku pun balik.. before tu aku anto kawan aku balik umah dulu.. actually, dia ajak tido umah dia.. but aku malas pula.. segan nak tido umah dia.. lagipun aku x bawak baju... last2, after anto dia.. aku terus balik muar... dah la ujan lebat.. but redah je la.. bawak kete pun slow je.. finally, alhamdulillah sampai gak..

apa yang aku nak cite kat sini sebenarnya, hopefully lepas nie Majlis Bandaraya Melaka (MBMB) tolong la buat peruntukan parking kereta lebih banyak.. bukannya apa.. tu semua untuk kesenangan tourist yang dtg.. cuba bayangkan.. pelancong yang datang jauh2 naik kereta or other transport.. mati2 kena cari park & berebut2 park.. kalau xde park.. kemana la diorang nak letak transport diaorg.. xkan la nak park tengah jalan... aduyai~ harap je Melaka dah naik taraf sebagai salah sebuah pusat pelancongan yang terbaik kata Malaysia but peruntukan untuk kereta pun xde ke..?? kan dah susah kalau time2 cuti sekolah or holiday... lagi la susah nak cari park...
harap dipertimbangkan la ye...ni bukan nak protes or membebel ape.. ni just my opinion and recommendation..

JOM JALAN-JALAN.. VISIT MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH

September 24, 2011

BOSAN..?? BORING..??

Assalamualaikum~

hai semua!! rasanya dah lama sangat tak update blog ni.. aissh~ apa nak cite ye...?? hurmm~
hah!! korang pernah tak rasa boring..?? haha~ apa punya soalan la kan..?? nonsense!! dah sah2 la semua orang pernah rasa boring.. orang gila je yang tak da pape perasan.. aissh~~ Apa la yang aku dok merepek ni. korang pun boring jer nak baca panjang lebar kan..

actually kalau kita boring mesti tension.. x tau nak buat apa.. nak tengok tv tak da rancangan yang best..


camni la jadinya bila bosan.. lama2 ngrok!! ngrok!!

Macam aku gak la.. kalau boring tu dah rasa macam orang gila.. tambah-tambah bila weekend.. almaklum la, nak kuar tak ada transport.. tambah bila belajar kat UNITEN ni.. dah la kat dalam hutan.. kalau kuar pun tak tau nak pi mana.. dok melawat orang asli je la nampaknya...haha~ giler kejam ayat.. actually, tak ada la sampai camtu.. cume kalau weekend pun KUANTAN je la yang boleh pi cz kat sana je la yang paling dekat pun.. but kalau dah selalu sangat pi bosan gak.. but no choice kan.. apa boleh buat.. dah nasib badan.. tu la dulu sapa suruh sambung belajar kat sini.. haha~ dan-dan salah kan decision yang aku wat...


study pun boring gak kekadang tu..

ok la, aku bagi la beberapa tips untuk kurangkan boring kalau anda tak tau nak buat apa time weekend :-

1) plan dulu dengan kawan korang nak buat apa weekend ni... contoh plan pi tengok wayang ke or main bowling ke..
2) kalau tak ada fulus.. korang plan tengok wayang kat rumah je.. download la cerita-cerita baru yang korang tak pernak tengok lagi. then beli jajan sebakul pastu tengok wayang reramai.. kan best!! tak pun layan je TV show.. best gak..jimat pun jimat
3) kalau korang jenis tak suka tengok movie.. korang boleh tutup pintu bilik then melalak la sekuat hati or buat movie sendiri pastu upload kat "YOUTUBE" mana tau nanti boleh la femes macam ANWAR HADI or MATLUTFI ke..
4) kalau korang ni jenis malu nak buat camtu.. takut jiran kata korang ni gila dok melalak sesorang.. korang main la dengan abang, kakak or adik-adik korang ke.. ajak la main saidina ke, jutaria ke or scrabble ke.. kan best..boleh ajak mak ayah dengan binatang peliharaan korang join sekali..Opss, tu pun kalau pet korang pandai main dan membaca la..haha~
5) kalau korang ni jenis yang tak minat nak main benda-benda camtu.. korang boleh la kemas rumah ke.. bersihkan bilik ke, dapur ke, toilet yang dah macam loji pembentung tu ke.. tak pun basuh baju yang dah sebeban dalam bakul tu.. kalau rajin sangat basuh sekali baju-baju osmet korang.. boleh buat amal jariah sekali..^^


hurmm~ ni je cara-cara paling simple nak elak boring time weekend.. actually, banyak lagi.. tapi banyak sangat la pula.. ni tips yang paling senang yang boleh korang follow.. tapi kalau boring sesangat lagi.. tu maknanya korang tengah gila la tu kot.. haha~

k la, aku pun nak hilangkan boring ni..nak pi berjoging sat..haha~ gila ko nak pi joging time-time tengah ari buta ni.. sewel ke apa..hehe~ tak da la.. aku nak bersiap pi kelas la..petang nanti tak sabo nak kuar osmet ni.. nak pekena roti canai..^^

bubai korang..^^
p/s: JANGAN BIARKAN
PERASAAN BORING MENYELUBUNGI HIDUP ANDA..
NANTI BOLEH GILA..

May 9, 2011

"SHOW YOUR STYLE" CONTEST

Assalamualaikum....

rasa sekejap jer dah abis cuti.. bile balik uniten nie rasa macam malas jer nak pi klas.. almaklum la... demam cuti lom abis lagi..huhu~ dah la tension pasal top-up letrik kat uniten nie.. setiap umah sekarang nie dah ade meter top-up letrik.. setiap kali meter nie masuk angka kosong jer.. kita kena top-up.. kalau x alamatnya bergolap la...haish!! makin banyak la duit kuar pasnie.. terpaksa bejimat-jimat.. silap-silap haribulan.. ada yang guna lilin jer time study..haha~

Opss apa aku membebel nie.. sori la kengkawan... tajuk entry lain.. yang aku membebel lain pula..huhu~ Actually aku ada masuk contest ErnieKhairina Collection nie.. contest "show your style"... aku masuk pun sesaja.. bukan untuk femes or bangga diri.. ye la, diri aku pn bukan nye hot or lawa or cute n seangkatan nya pn... yela.. dulu pun aku penah gak kutuk-kutuk orang yang masuk contest-contest camnie.. yela... tengok macam nak test market jer... nak tunjuk macam dia hot jer... ntah apa-apa ntah.... last-last aku sendiri pun masuk..haha~ tu la orang tua-tua cakap "paku dulang paku serpih, kata orang dia yang lebih"...betul ker tak peribahasa nie.. aku main taram jer.. tak ingat sangat..hehe~ anyway, kan dah kena kat batang hidung sendiri... ye dak..??

hmm~ actually sebelum aku masuk contest nie aku ada terpikir...why not i try... ye la, nie satu competition yang sihat... dari kita membuang masa dengan FB.. kita boleh masuk contest nie.. bukan sekadar promote diri untuk femes ker bajek hot ker ape cz aku pn bukannya hot pn...actually, its make we learn how to promote for certain thing.. ye la, lets say kita nak start business one day nanti.. how we want to promote our product...?? how to make our customer believe us and how to attract them to buy our product..?? so, start dari contest-contest camnie la kita boleh belajar nak attract orang... start dari sini juga la kita boleh tahu setakat mana kemampuan kita dan cara macam mana nak yakin kan orang supaya boleh suka kita or product yang kita jual... ye dak..?? actually kita kena berfikir panjang... jangan berfikiran pendek... jangan nak judge orang for the first side... we must look and think deeply... it is right..?? hopefuly betul la... cz dulu aku pun selalu kutuk-kutuk orang yang masuk contest-contest camnie.. tak pernah nak fikir panjang.. wat tambah dosa ada la..ye dak...?? huhu~

so, kengkawan kat luar sana... apa tunggu lagi.. mai la vote saya... step dia senang jer...

1) korang click kt sini then nanti tekan button LIKE.. macam gambo kat bawah nie..



2) Lepas tu korang click kat sini pula.. nanti mesti kuar gambo aweks-aweks cun macam kat bawah nie...(aku xcun sangat la)



3) Korang jangan lupe LIKE gambo aku... click kat sini.. nanti terpampang la wajah aku yang tak cun tu seperti kat bawah nie.. aku contestant yang ke 35. nabila



Lepas tu settle la... senang jer kan..?? x memerlukan banyak tenaga... sambil berFB.. sambil membuat amal..hehe~

Opss.. kalau korang nak join contest nie sekali pun boleh... korang just email your cutez and mayb the hottest style when you wearing hijab... selamat memeriahkan diri anda dengan contest nie...

anyway kepada yang LIKE aku tu.. thanx you very-very muchh semua... i really appreciate it... but kalau korang rasa nak vote orang lain pun aku x kisah... depends on korang la ye... its up to u'ols..
ok la.. bubai semua...^^

p/s: hiasi diri anda dengan kecantikan dalaman
barulah terpancar kejelitaan pada wajah mu..



May 5, 2011

NGAP!!!

Assalamualaikum....^^

Mesti tertaya2 kan kenapa tajuk entry nie "NGAP"
korang layan la video my nephew nie....haha~




video


p/s: sori cz korang kne sengetkan kepala nk tengok video nie...hehe~

May 4, 2011

GOING BACK TO HOMETOWN!!

Assalamualaikum...^^

hai kawan2.... hurmm~ actually, 30hbln aritu aku and family balik kampung... kebetulan balik pn cz ada kenduri kawin anak kawan mak and arwah ayah... merangkap senior aku kat sekolah gak la... kak suriani... mula2 ingatkan kakak dia yang kawin... rupanya adiknya yang kawin dulu... memang dahsyat... xsangka plak kak suriani kawin dulu.. apa2 pn "SELAMAT PENGANTIN BARU" kak sue a.k.a dr. suriani... sekarang dh bergelar doktor pn...

SELAMAT PENGANTIN BARU DR. SURIANI & DR. AZHAR

Selesai jer makan2 and salam ngan mak pengantin... aku and family terus balik cz time 2 pn dah ujan... abis basah baju nie basah tau.. lebat tu... nasib baik la time 2 pengatin dah abis bersanding.. kalau tak ngan pengantin2 sekali kuyup..huhu~

aku and family spend time 2 hari kat kampung.. yela, kan hari buruh.. so, semua orang cuti... 2 yang dok kampung lame sikit..

Opss... korang tau kan biasenye kalau kita beli paper kekadang ade terselit flyer ... ala.. flyer pasal jawatan kosong la... jualan rumah banglo la..rumah teres la.. ada kan..?? hah!! nak cite nie.. aritu tu.. kat kampung.. abg aku ada la beli suratkabo... then, dalam tu banyak giler flyer... korang tau flyer ape..?? flyer jualan lelong untuk kain banjir.. korang caya x korang blh beli kain pasang dengan harga 20sen or RM1 semeter...pastu tudung 50sen jer satu... haha~ mula2 aku tengok pn terkejut... murah giler.. kalau la semua orang jual cmni.. mau tutup kedai semua kedai.. kita la yang kaya... jajan (makanan ringan) sekarang pn susah nak dapat RM1.. ni kan plak kain...haha~ 2la, lain kali kalau korang nak beli kain untuk raya ker.. mai la datang segamat.. nie pn lambt lg nk raya dah murah... apa lagi kalau raya... mau semeter 5sen kot..huhu~ org yg xmampu pn blh beli tau... jgn kain langsir sama ngan kain baju udah la yer...hahaha~

bayangkan... tudung ekin pn dah RM2.50 sehelai...
abis la lingkup sape yang jual cm kedai nie..haha~


Lepas 2 hari dok kampung... kitaorg pn dah get ready nk balik kl... before balik tu sempat gak aku singgah kubur arwah ayah... aku sedekah kan Fatihah.. sayu gak hati nie...(Ya Allah, SEMOGA ROH ARWAH DI TEMPATKAN DALAM GOLONGAN ORANG2 YANG BERIMAN..AMIN~) ok2.. xmau sedih2....


---------------------- CONTINUE ---------------------

Actually dalam perjalanan balik kl tu... ktorg t'kejut gler... tetibe jalan segamat ke muadzam blh jem.. rupa2nya ada lembu kne langgar.. bukan satu.. tp 3 ekor plak tu.. van yang langgar tu sampai kemik pintu.. tp plg kesian sgt kat lembu tu la.. kaki dia patah... t'sadai kt tepi jalan... memang kesian sgt...tak sanggup nak tengok lelame time tu...

kecian lembu nie.. kaki belakang dia patah..

kalau dia blh b'cakap.dah lame dia meraung kesakitan...


Akak ada cakap before balik kl.. dia nak pi kedai tayar... tayar kete dia dah pecah.. nak pi cari kedai tu punya la seksa.. yela, kan hari buruh.. ada ker kedai yang bukak..?? hmm~ cari punya cari.. last2 jumpe gak kedai tayar yang bukak... nasib baik la mak knl ngan uncle kedai tu.. kelentong punya kelentong.. last2.. dapat gak tawar harga tayar murah sikit..huhu~ alhamdulillah... akak aku la lepas nafas lega dia... ye la, yang rosaknya satu tayar jer.. but kne tukar dua2 tayar... takut nnt x balance... sementara tunggu tayar kena tukar.. ktorg apa lg... sempat lagi posing.. haha~

tayar yang pecah(di kiri anda)

tayar baru(di kanan anda)



sape nak beli sport rim...?? murah jer (di kiri anda)

kesian kete kakak aku.. (di kanan anda)


uncle kedai nie sempat lg pose..haha~ (di kanan anda)

yang aku tunjuk 2 plak anak uncle nie.. lepas dah siap psg tayar dia sempat lg smbg main ps (di kiri anda)



akk aku tengah sibuk memerhatikan buah ati dia yang sakit..haha~


After siap pasang tayar.. ktorg sempat gak la ronda2 bandar segamat before balik kl... dah maju rupanya segamat nie... dlu time aku sekolah lg.. xde plak secret recipe and kedai2 makan yg best2.. tp skrg nie.. mcm2 dh ada...



time ktorg makan terserempak ngan Dato' Noh Gadut (bekas mufti negeri Johor)
Dato' mmg friendly & sempoi

bandar Segamat dh ade Secret Recipe..
maju dah skrg...

fun park pn dh ada... beso plak tu...

time aku kecik2 dlu.. funfair xde la sebesor skrg nie..huhu~


Lepas dah puas b'jalan2... ktorg pn apa lg.. balik la.... ktorg balik kl ikut Tampin, N9.. ondaway blk tu.. mak ckp nak singgah kedai kt tepi jalan jap... nak beli bantal kekabu... almaklum la.. umah akak aku nie.. klau ramai sgt yg dtg.. mmg kekurangan bantal la... limit sorang satu jer.. klau x, mmg kne bwk bantal dari umah la jwbnye..haha~ time singgah kedai tu.. ktorg nie cm biase la.. amik gambo sane sini...sampai orang kedai tu pn naik pelik jer... bknnya ape.. aku nie jenis suke promote kedai.. mane tau pasni maju plak kedai tu kn...huhu~ lgpn kedai nie bkn jual bantal jer... but banyak hasil kraftangan dan makanan yang dia jual...

korang jangan t'tipu... nie replika gitar kecik jer...nmpk cm beso je kn..??




pedang pn ada jual tau.. jgn memain...haha~


sesi tawar menawar harga.. sempoi gler akk yg jual tu.. (di kiri anda)
jgn ingt kt melaka jer ada cencalok... kt n9 pn ada tau.. (di kanan anda)



model2 tudung saji...haha~


finally~ hurray!!!!!!!!!!!!!!! JOM BALIK KL......................




p/s: sekali sekala balik kampung memang best......
so, kawan2 walau d'mana kita berada...

jgn sesekali lupa asal usul kita.. ok...^^