TO BE A YOUNG PERSON ALWAYS KEEP UR FACE IN SMILING

February 20, 2011

i'M IN LOVE........



Brapa juta org la yg tgk band nie....
dahsyat kn..??

Awak MaafKan Saya ! ! !

February 16, 2011

ALIFF HAKIMI BIN MOHD HAFIZ NOR (Al-Fatihah)

Arinie spt biase.. blk klas.. msti bkk laptop check email... 2 semmg nye rutin harian..
tp arini bkn nk cte psl apa sy but just nk kongsi cte sdh ckit.. spt biase bkk je email. of couse la bc email.. but ttibe sy t'tarik ngan 1 email nie.. sender from my sis but email nie d'fowardkn dari org lain.. sdh sgt kisah nie.. seorg insan kecil yg b'nama ALIFF HAKIMI MOHD HAFIZ NOR..
korang bc la ksh dia yer.. jika d'hayati blh menangis...


Aliff admitted ke PPUM pada 7-December-2009 dari jam 6.30pm.
5 hari sebelum admitted, simptomnya adalah muntah sekali sehari..& setiap hari (5 hari), terutamanya di waktu pagi antara jam 8pg- 10pg. Aliff dibawa ke klinik, kata doctor, hanya kembung biasa.
Hari ke-2 muntah berulang lagi, dia dibawa berjumpa doctor lain. Kata doctor lain itu juga sama, iaitu kembung,
Hari ke-3 & hari ke-4 Aliff masih muntah di waktu pagi, Hari ke-5 ibunya nekad membawa Aliff ke PPUM untuk
berjumpa dengan pakar kanak-kanak.
Pada 7hb-December-2009 (hari ke-5) Jam 6.30ptg. Aliff dibawa ke PPUM & berjumpa dengan pakar kanak-kanak di sana. Pada hari itu dia muntah sebanyak 4 kali, iaitu di waktu pagi, petang dalam jam3.++ & 5.40pm dan lagi sekali
lagi semasa di PPUM dalam jam 6.35ptg.. keadaan dia pada masa tu agak lemah, mungkin kerana muntah tersebut.
Dalam masa 1-2 jam pakar “suspect” sesuatu yang tak kena pada Aliff, dan untuk
memastikan perkara tersebut, pada jam 8++ aliff di bawa ke bilik CT scan. Keputusan
CT scan menunjukkan Aliff memang tidak sihat & bermula malam tu, dia admitted ke
pediatric 3.

Esoknya. 8hb-December-2009 doctor membuat keputusan untuk melakukan satu
pembedahan kecil di kepalanya bagi mengeluarkan takungan cecair yang
menyebabkan dia muntah.

9-15hb December-2009
kira-kira seminggu selepas mengeluarkan cecair di kepalanya,
keadaan Aliff semakin stabil & sihat. Tidak lagi muntah seperti sebelum ini, cuma dia
tidak dapat berjalan.sendiri. Sepanjang berada di wad pediatric 3.. dia sangat manja &
inginkan perhatian yang lebih. Tidak mahu berjauhan walaupun sekejap, terutamanya
dengan abahnya. Mungkin kerana dia tak biasa atau mungkin takut dengan keadaan
wad. Setiap 2-3 hari. doktor/nurse akan datang untuk mengambil darah bagi
memastikan tahap kesihatannya sebelum melakukan pembedahan yang seterusnya.
Alhamdulillah. dalam masa seminggu itu kesihatannya sangat baik dan ini memudahkan
dan membolehkan pakar untuk meneruskan pembedahan berikutnya..

16-December-2009 beberapa minit sebelum ke dewan bedah……............
Aliff tertidur……………………..
Semasa mendokong Aliff masuk ke dewan bedah, perasaanku sangat resah,
takut & teramat gelisah, apapun aku tetap gagahkan & tabahkan hati. Hanya
doaku yang mengiringinya di saat itu. Rasa seolah-olah mahu berdiri &
menunggu di situ. Aku ingin melihat proses pembedahan dilakukan. Tapi apakan
daya, sememangnya ia tidak di benarkan. Pakar bius menyuntik cecair putih
(bius) di lengan kirinya, dan suntikan itu menyebabkan dia terjaga dari tidur.
Selang beberapa saat, kesan ubat bius tersebut terus membuatkan dia tidak
sedar. Namun sempat juga dia memanggil “abaaah” dalam nada yang sederhana
tatkala ubat bius mula memberi kesan sepenuhnya. Dengan perasaan yang takut
& gelisah, aku meninggalkan Aliff di dewan bedah bersama kira-kira 6-7 orang
yang di panggil “BLUE TEAM” (neuro team). Seingat aku, mereka terdiri daripada
pakar bius, pakar bedah, pakar saraf, pakar otak & nurse-nurse.
Sebagai orang dewasa, melihat peralatan di dewan bedah itu pun sudah cukup
menakutkan…… aku berdiri di muka pintu seketika sebelum aku di suruh oleh
nurse untuk menunggu di dewan menunggu.
Semasa berada di dewan mengunggu aku rasakan kami sekeluargalah yang paling lama menunggu di situ.
Istilah “penantian suatu penyiksaan” memang tepat buat aku tatkala menanti anak yang sedang bertarung nyawa di dewan bedah. Semasa menunggu, hanya doa dan surah-surah Al-Quran
menjadi peneman yang menenangkan keadaan kami sekeluarga.. Sukar di
gambarkan keadaan sewaktu menunggu itu. Aku sebagai bapa berdoa dan
mengharapkan pembedahan itu berjalan lancar. Pada waktu itu, tidak
langsung aku sedar akan soal makan & minum, malah untuk duduk di kerusi
pun aku rasa hanya seketika saja….
Ahli keluarga yang lain turut setia menanti di ruang menunggu. Walaupun Ibu
mertuaku dalam keadaannya yang kurang sihat itu tetap setia & tabah
menunggu cucu lelaki sulungnya. Banyak kata-kata semangat diberikan
olehnya buat aku & isteri.. walaupun jelas kelihatan kegusaran di wajahnya
namun dia tetap bersama menanti sehingga pembedahan selesai..
Kira-kira jam 10.40pm, sempat aku berjumpa dengan salah seorang professor
yang terlibat dalam pembedahan itu. Professor Damendra.
Mengikutnya, pembedahan telahpun berjaya, dan hasil dari pembedahan itu, kesemua “penyakit” itu berjaya di
keluarkan.. Alhamdulillah.. Syukur…….

Pembedahan itu selesai kira-kira jam 11mlm.. dan Aliff terus di bawa ke wad IICU..

17-Dec-2009 sehingga 24-dec-2009 (IICU)
Ketika ini, Aliff di bawa untuk menjalani MRI scan bagi memastikan
kejayaan pembedahan tersebut.
Semasa berada di IICU (Aliff bernafas menggunakan antara 70% - 80% alat sokongan & bantuan pernafasan)
Di masa ini Aliff berada dalam keadaan yang sangat kritikal. Dia tidak sedar, tidak dapat bergerak, mahupun mengawal anggota badan (ada kalanya anggota badanya bergerak secara agresif di luar kawalan). Dapat dilihat anggota badan terutama bahagian mukanya membengkak akibat pembedahan yang mengambil masa yang lama itu (12 jam). Mengikut keterangan professor, sepanjang proses pembedahan itu, Aliff berada dalam keadaan meniarap (pembedahan dilakukan melalui bahagian belakang kepalanya kira-kira 7-8cm). Mengikutnya juga, Aliff kehilangan banyak darah semasa pembedahan. Darah yang diganti antara 3-4 bag.
Semasa di IICU mata Aliff adakalanya terbuka seketika & tertutup...(bola mata kirinya berada kedalam&kebawah). Mengikut professor, ini disebabkan oleh pembedahan yang melibatkan
bahagian kanan kepalanya. Setiap malam, tidur bersamanya, pastinya hatiku menangis. Malah
ahli keluarga yang datang menjenguknya turut berasa sedih & sayu melihat keadaannya ketika itu, matanya tertutup. Wire ada di kebanyakan anggota badanya. (hidung, leher, kaki & tangan) Tiada kata yang terucap ketika memandang muka anak kecil ini selain doa. Teramat sayu & sangat sedih melihat keadaanya. Seorang anak yang periang & ceria, secara tiba-tiba menjadi sebegitu. Sungguh besar dugaan ke atasnya. Sehingga sekarang pun, jika di ingatkan saat-saat itu atau melihat kembali gambar-gambarnya semasa berada di hospital terutamanya di IICU, rasa sedih & sayu masih dapat dirasai. Kira-kira 8 hari dia berada dalam unit kawalan IICU & 5 hari di ICU. Sememangnya tiada isitlah untuk tidur bagi kami sekeluarga di masa itu. Pada aku soal tidur seharusnya dilupakan seketika. Setiap saat menjadi sesuatu yang amat berharga buatku untuk bersamanya. Selangkah untuk berjauhan dari katilnya membuatkan aku resah. Jika diikutkan sesaat pun tak ingin untuk aku berjauhan darinya, melainkan untuk mandi, makan & solat. Setiap pagi dari hospital, terus ke tempat kerja. Masa “lunch hour” semestinya aku akan hospital menjengguknya walaupun hanya untuk 5 hingga 10 minit sahaja. Selepas balik dari kerja, aku terus ke hospital untuk menemaninya. Itulah rutin aku selama beberapa minggu sepanjang Aliff berada di hospital. hampir sebulan jugaklaa.. Keadaan aku sekeluarga agak tidak terurus pada ketika itu. Adiknya, Ainur Haziraa terpaksa aku hantarkan ke kampung untuk tinggal bersama neneknya di Besut, manakala kakaknya Ainur Humairaa kadangkala dijaga kakak & abangku dan ada kalanya pengasuh yang menjaganya, begitulaa keadaan kami sekeluarga. Pernah juga 4-5hari aku tidak balik ke rumah kerana kalau balik rumah pun, hati pastinya resah gelisah teringatkan Aliff di hospital.
Ada satu pagi, semasa di IICU. Aliff tersedar awal..dalam jam 7pagi. Masa itu aku seperti biasa sudahpun bersiap untuk ke tempat kerja.. kebiasanya aku akan tunggu di situ sehingga ibunya sampai untuk menemaninya di siang hari, tetapi hari tu, ibunya terlewat & aku pun sememangnya sudahpun lewat untuk ke pejabat. aku terpaksa ke pejabat setelah hampir 2 minggu bercuti & juga kerana pada hari itu ada “training”. Aku bisik di telinganya
"Aliff tunggu kejap yea, abah nak gi opis. Ibu kejap lagi sampai, ibu dah ondaway tu.. jap gi sampai laa. Tunggu yea.."
Tiba-tiba dalam keadaan dia yang sangat lemah. Mata pun tak dibuka, jari jemarinya menggengam tanganku.
Walaupun sepatah perkataan tidak keluar dari mulutnya, tetapi… secara tiba-tiba air matanya mengalir laju, seolah-olah dia berkata sesuatu kepadaku supaya tidak meninggalkannya keseorangan di situ.. ya Allah….. aku sebak dengan situasi itu & aku terus menunggunya sehingga ibunya sampai.
Masa di IICU, Kalau tak salah, ada 6-7 line kat badan dia.... machine dari yang kecil hinggalah sebesar-besar machine.

29 December 2009 – 13 January 2010
Aliff di kuarantin kerana “blood infaction” suhu badanya tak menentu, Aliff di letakkan di bilik berasingan daripada pesakit lain untuk mengelakkan sebarang jangkitan kuman berikutan “immune” badanya yang sangat lemah. Pada masa ini juga, doctor mengambil sample air tulang belakangnya (LP) untuk memastikan tulang belakang & sarafnya dalam keadaan yang baik dan untuk memastikan tiada sebarang jankitan. Pada mulanya, amat berat untuk aku
membenarkan LP dari melihat keadaannya pada masa itu, tetapi bila difikirkan sedalamnya, ia adalah untuk kesihatan & pengesahan keadaan Aliff selepas pembedahan, lalu kami mengizinkan LP di ambil.

16-January-2010 genap sebulan selepas pembedahan
Pada hari ini dia discharge & masa ini Aliff baru sampai di rumah selepas kira-kira sebulan lebih berada di hospital. Jelas kelihatan dia begitu gembira sesampai sahaja di rumah, malah sewaktu di tempat parking kereta lagi dapat di lihat kegembiraan di wajahnya
Pada masa ini, Aliff hanya boleh minum susu khas untuknya yang diberikan melalui tiub pada hidungnya. Di masa ini Aliff hanya boleh senyum-senyum, & menggerakkan jari jemari sahaja. Malam pertama dapat tidur di rumah selepas sebulan lebih di hospital. Tidurnya sangat lena. Aku pula yang tak dapat tidur. Rasa gembira & risau masih menyelubungi aku… malam itu suhu badannya naik dan kami berjaga malam.

Bersama kakaknya Ainur Humairaa yang banyak memberi sokongan & dorongan & tapi kadang kala ada membuli adiknya juga :) masa ini adiknya Ainur Haziraa masih di kampung…. Ada
waktunya Aliff di lihat seperti mencari2 adiknya bila ditanya.

14-February-2010 kalau tak salah...
masa ini adalah pertama kali Aliff dibawa keluar bersiar-siar selepas 2 bulan lebih. Pada masa ini Aliff dah boleh bersandar pada kerusi.. & boleh meminta sesuatu sekiranya dia mahu.

28hb-February-2010 …
Akhirnya.. Aliff bertemu jua dengan adiknya… seronok!! Tiada kata yang dapat aku katakan selain bersyukur…

2-March-2010
Birthday Aliff yang ke-3. Disambut di rumah bersama Ibu, kakak & adiknya..
Walaupun pada masa ini tiub masih lagi ada, namun, dia dah mula belajar untuk makan & minum menggunakan mulutnya.. otot pipi & keupayaannya untuk mengunyah & menelan semakin baik. Kiranya dia dah boleh makan sendiri walaupun mengambil masa. Dan yang paling seronok adalah… melihat Aliff boleh meniup lilin pada kek hari jadinya… Alhamdulillah.

24-April-2010..
Aliff semakin stabil, makan & minum seperti sedia kala, sudah boleh duduk sendiri dan kini sedang berusaha untuk mengawal keseimbangan badannya. Ada kalanya dia cuba untuk bangun sendiri dan sudah mencuba untuk memulakan langkah sekiranya ditegakkan badanya.
Melihat gelagat adiknya (10 bulan) yang sedang aktif merangkak & belajar berjalan, cukup memberikan Aliff dorongan untuk dia bersama-sama merangkak, bangun & berjalan.. Bola mata kirinya juga semakin kembali ke bahagian tengah mata..
Dari pembedahan pertama pada 8hb December 2009, sehingga April 2010.. kirakira
4 bulan dia tidak dapat berjalan (bulan pertama, langsung tidak bergerak) pada bulan yang ke-4, ada perkembangan yang sangat positif. Dia berusaha untuk bangun, berdiri sendiri & mulakan langkah. Aliff selalunya memengang kerusi untuk bangun sendiri. Kadang-kadang menonggek dia untuk mengangkat punggungnya kerana cuba untuk bangun berdiri sendiri. Motivasinya sangat tinggi & berani.
Setiap hari, mesti ada satu “improvement” yang akan dia lakukan. Dari jauh melihatnya,
kadang kala mengalir juga airmata kerana tersentuh dengan yang ditempuhinya di usia
semuda itu. Dan ada kalanya seronok bila melihat semangat & motivasinya untuk pulih.
Semasa rutine Aliff melakukan physiotherapy, boleh dikatakan setiap langkah yang di jadualkan di buat olehnya dengan penuh semangat & dedikasi. Semua dicubanya walaupun pada mulanya agak sukar untuk Aliff lakukan. Sekarang tiada apa yang paling membahagiakan selain melihat Aliff kembali
ceria & semakin sihat. Semoga Allah memberkati & melindungi Aliff. Aku juga
berdoa semoga Aliff kembali sihat & bertambah sempurna hendaknya.
Jika direnungkan kembali, semangatnya amatlah kuat, mungkin lebih kuat dari kita, walaupun usia yang membezakannya. Mungkin inilah berkat doa semua orang kepada Aliff. Yakinlah, kalau kita dalam kesusahan mahupun dalam apa jua ujian-Nya, minta lah doa kepada Allah. Doa adalah ubat yang paling mujarab. Kalau bukan kerana doa abahnya, mungkin doa ibunya, kakak atau adiknya, atau mungkin doa atok nenekya, atau doa-doa dari
ahli keluarga yang lain, atau mungkin juga doa dari sahabat-sahabat. Wallahualam...
“Ya Allah berikanlah Aliff kekuatan, lindungilah dia, berkatilah dia, berikalah
kesihatan, kesempurnaan & sembuhkanlah Aliff dengan rahmat-Mu. Tuhan
yang maha pengasih lagi maha penyanyang”. Amin.
Yang pasti.. setiap ketentuan-Nya, pasti ada hikmah di sebaliknya.. InsyaAllah.

4hb-May-2010
Harini hari yang pertama Aliff dapat makan dengan sendirinya..
dah boleh control kedua-dua tangannya untuk menyuap & memegang dengan stabil. Adik haziraa pun banyak memberi dorongan “berebut” dengan abangnya.

30hb-May-2010
Aliff dah berani & kuat untuk memulakan langkah walaupun dia masih
belum stabil untuk berdiri sendiri. Gambar semasa kami menghadiri kenduri keluarga Tok Ngah

6hb-June-2010
Saat-saat yang membahagiakan, kami sekeluarga dapat bersama kembali. Pada waktu ini.. kami
menyambut ulangtahun pertama kelahiran adiknya, Ainur Haziraa..

3hb-July-2010
Aliff terjatuh dari basikalnya.. bibirnya luka antara +1cm-1.5cm.. di bawa ke Damansara Specialist, Aliff admitted 1 hari, kena 7 jahitan pada bibirnya. Alhamdulillah tidak serius.

11hb-July-2010
Harini hari yang sangat happy. Kami sekeluarga pegi berkelah di air terjun Ulu Yam. Aliff sgt seronok dapat mandi manda. Sampai “kecut”

2hb-Aug-2010
Keadaan aliff tiba-tiba lemah. Muntah pada tgh malam jam 12.++ am. Tumor telah kembali seperti dulu.. dibahagian yang sama..

3hb-August-2010
Aliff terpaksa menjalani pembedahan tumor kali kedua. Kali ini tempoh pembedahan mengambil masa dalam 4-5jam.. dimasukkan ke ICU selepas pembedahan.. Doctor menggunakan CFS untuk monitor aliran cecair di kepala aliff 3hari selepas operation Aliff sedarkan diri, tetapi masih lemah. Selepas kira-kira seminggu Aliff dipindahkan ke wad peds 3. Keadaan Aliff semakin stabil.. Shunt operation. Memandangkan saluran asal aliran cecair CFS (Brain Fluid) tidak baik, aliff terpaksa menjalani pembedahan by pass dari kiri kepalanya terus ke perut (melalui bawah kulit badan).. saluran ini bagi memastikan pengumpulan cecair CFS tidak akan berlebihan di kepalanya, dan ia akan terus ke perut untuk discharge. Chemo-pot operation
Aliff menjalani satu pembedahan kecil bagi meletakkan Chemo-port di dadanya. Ini sebagai hub untuk proses penyuntikan ubat chemo.
Mengikut Professor Wan Ariffin, Aliff di jadualkan akan melalui 4 circle chemo, (3 minggu sekali)

16-September 2010
Aliff bersama Faiz sahabatnya favoritenya yang juga salah seorang pesakit Kanser tulang di wad peds 6. Aliff bertambah sihat.. & bertambah ceria.. Aliff kelihatan seperti sembuh & dapat melawan penyakitnya-
Alhamdulillah.
Sepanjang Chemo kami berulang-alik dari rumah dan hospital setiap hari.. dalam sebulan, 2 minggu di hospital & 2 minggu di rumah.. & ada kalanya 3 minggu di hospital.. .. semasa berada dirumah.. Aliff diberikan suntikan GCSF sekali sehari setiap hari sehingga sesi chemo seterusnya.. Akulah yang menjadi doctor.. memberikan injection untuknya setiap hari.. dari sesi chemo pertama & kedua.. aliff still okey.. makan-minum macam biasa.. tiada mutah
pun sepanjang chemo. Seolah-olah ubat chemo tu takde hal untuk tubuhnya.. Cuma rambutnya gugur & kulitnya kelihatan agak gelap sikit.

12-November-2010
Hari ini aliff bangun pagi seperti biasa, selepas makan pagi bersama, Aliff aku mandikan kira-kira jam 9pg.. selepas mandi & siap2kan Aliff dengan seluarnya.. Aliff kelihatan seperti mengigil2. Aliff demam dengan suhu 38+°, dikejarkan kehospital PPUM pada jam 1030+ pagi..
Semasa dalam perjalanan, Aliff mengigil agak teruk.. & badannya bertambah panas, sebaik saja sampai di PPUM, aku berlari mendokongnya menuju ke peds 6. Setibanya di Peds 6, Aliff diberikan rawatan kecemasan berikutan suhunya yang semakin tinggi serta degupan jantungnya yang agak cepat.. selang beberapa minit selepas itu Aliff muntah & ada sedikit darah keluar dari mulutnya. Aliff di pindahkan ke ICU sekitar jam 3ptg.. Keadaan Aliff pada masa itu agak serius…

Selang 2 hari.. Aliff semakin stabil dan dipindahkan semula ke wad peds 6. Aliff di letakkan di wad berasingan, inilah pertama kali Aliff di masukkan ke bilik berasingan sepanjang Aliff menjalani sesi kimo. Ini kerana doctor memberitahu bahawa terkena infection.
Seminggu di bilik berasingan.. keadaan Aliff nampaknya masih tidak bermaya. Aliff sangat kurang untuk bercakap, langsung tidak selera menjamah makanan, sesekali di berikan susu atau ubat Aliff muntah dan bila ditanya Aliff hanya mengadu sakit perut.. pada masa itu kelihatan perutnya kembung & kebanyakkan masanya dia memejamkan matanya.. walaupun sesekali bila dia mahu duduk di pangkuanku, namun Aliff tetap berdiam tanpa
suara & memandang kearah luar tingkap… melihat keadaannya memang sedih dan setiap kali cirit.. Aliff seperti sangat sakit sesekali dia menjerit kesakitan..
9.59pm – Aliff Demam, Suhu 37.3

15-November-2010
Hari ini aku dah mula bekerja di tempat baru.. di Takaful Ikhlas, smlm aku, wife & humairaa tidur di wad bersama Aliff, Pagi ini aku bersiap2 dari hospital & terus ke pejabat.. Pagi ini Aliff agak kurang bercakap.. tapi masih boleh mengangguk bila ditanya.. “Aliff.. cantik tak kasut baru abah?”.. Aliff hanya mengangguk.. & bila aku bagitaunya yang aku nak ke opis tempat kerja baru pun dia hanya memandang, namun dia masih lagi menghulurkan tangannya dan mecium tanganku untuk bersalam seperti biasa.
Petang dia agak emosi.. & taknak duduk..3.07pm suhu meningkat ke 39.4°.. apa yang ibunya bagi makan/minum.. dikeluarkan balik..dalam mulut serta lidahnya dah terdapat kesan ulser. Aliff hanya berkumur kiranya disuruh..

16-November-2010
Pagi Doktor ambil darah Aliff untuk Culture.. untuk memastikan Samada terdapat infection atau tidak – result culture menunjukkan negative.. so takder sebarang jangkitan disahkan oleh doctor.

17-November-2010
Harini Hari Raya Aidil Adha.. Awal2 pagi aku kehospital dengan Humairaa menjenguk Aliff dan ibunya, Kami makan pagi sama-sama. Jam 8.30 aku ke Surau PPUM utk solat Raya.
Sesudah solat.. aku bersama anak isteri & Aliff nampaknya agak sunggul.. jelas kelihatan dia agak muram tidak seperti biasa.

18-November-2010
Pagi Prof. Wan Ariffin datang melawat& melihat keadaan Aliff..
3.34petang, Aliff cirit birit lagi, Tube NG Aliff disambungkan terus ke plastic untuk membolehkan udara dalam terus keluar. Aliff Masih menggigil, suhu badannya tidak menentu,
hanya boleh suruh mulutnya di cuci menggunakan kapas & berkumur..
Minum air garam bagi menggantikan dehydrate akibat cirit.. tapi beberapa kali Aliff muntahkan balik air garam tu..
5.32pm.. Aliff diberikan air dalam “beg hitam” vitamin
6.42ptg Hujan lebat…

19-November-2010
Pagi.
Aku ke opis pada jam 8.10 dari hospital, Abangku menggantikan aku untuk menjaga Aliff pada masa itu kerana ibunya ke sekolah.
Pada pagi itu.. Aliff kelihat agak lemah.. sewaktu aku mandi pun Aliff tidak seperti biasa.. kebiasaannya bila aku/ibunya tidak ada dari penglihatannya.. pastinya dia akan memanggil… “abahhh come!!”
Sehingga aku dah bersiap pun Aliff hanya diam di katil.. pada jam 7.45-8pg.. aku bersarapan dengan Aliff, tapi dia hanya melihat sahaja.. & Aliff hanya meminum air masak.
Ibunya sampai di hospital pada jam 10.52 pagi..
11.42 pagi, Aliff kelihatan agak ceria.. & mula respon pada ibunya.. pagi itu.. Aliff memberitahu ibunya.. “Aliff makan donat”.. agak gembira aku mendengar berita itu.. mungkin Aliff dah nak sihat..
Petang, balik dari opis aku terus ke hospital menjenguknya.. petang itu aku menjenguknya sekejap.. kerana aku perlu ke rumah abangku malam nanti..
Aliff bersama ibunya hingga ke malam.. aku ke rumah abangku untuk mengambil barang… ketika ini.. hujan sangat lebat..
Jam 9.pm Isteriku menelefon & memberitahu heart rate & blood pressure Aliff agak tidak setabil.. & doctor membuat keputusan untuk membawanya ke ICU semula.
Aku terus menghala ke hospital.. Semasa sampai, Aliff masih di Peds 6.. staff & nurse sedang bersiap-siap untuk membawanya ke ICU. Semasa aku
tiba, Aliff terjaga dari tidurnya, sempatla aku bercakap dengannya walaupun dia hanya mengganguk sahaja.. berikutan agak lama menunggu pangilan bahagian ICU, Aliff di bawa semula ke wad, pada masa itu kedaan menjadi agak cemas, secara tiba-tiba BP & HR & tahap oksigen Aliff menurun… selepas diberikan bantuan bekalan oksigen keadaan dia kembali stabil, walaupun Aliff agak tidak selesa dengan tiub oksigen berada di hidungya.. aku & isteri
memujuknya untuk terus menggunakan bekalan oksigen.. dalam beberapa minit selepas itu.. Aliff terlena..
Kira2 jam 3.00 pagi… Aliff di bawa ke ICU.. doctor merawatnya seketika bagi memastikan Aliff stabil.. doctor memasukkan ventilator utk membantu Aliff bernafas. Selain itu..ada 8-9 machine utk antibiotic & lain2 ubat untuk Aliff.. bermula pada saat ini aliff tidak lagi sedar kerana bius.
Aku & isteri berjaga sehingga jam 5-6pg..

20hb-November-2010
Pagi
Semasa di ICU.. keadaan dia masih tidak menentu.. ada kalanya BP ok. HR tak
ok. Aliff menggunakan vibration ventilator bagi membantu pencairan kahak di
dadanya.. result x-ray menunjukkan terdapat kesan pengumpulan kahak &
doctor mengesahkan berlakunya pembiakan virus pada paru-parunya (pneumonia).

Petang
Keadaan Aliff masih seperti pagi. Ada masanya keadaannya ok.. dan ada
kalanya tidak.. pada masa ini kami amat risau & rasa tidak tentu arah.

Malam
Masih di ICU, Keadaan Aliff bertambah ok.. mengikut doctor yang bertugas.. keadaannya ok tapi masih lemah.. dan semua berharap agar dia bertambah ok… aku berulang alik dari dalam bilik icu keluar tempat menunggu.. agak berat untuk aku tinggalkan dia di bilik icu.. tapi di atas nasihat doktor Aliff sebaiknya di biarkan berehat di biliknya.. jadi aku hanya berulang-alik dari tempat menunggu ke bilik icu..
Bermula jam 10.30pm apa yang aku lihat pada machine menunjukkan Aliff kembali ok.. HR/BP/O2, semua bacaan machine menunjukkan status yang ok.. Cuma HR agak tinggi iaitu 160-170…
Dalam jam 11-12mlm aku menunggu Aliff di tempat menunggu bersama ibunya… dan aku tertidur di situ..

21hb- Nov-2010 bersamaan 14 Zulhijjah 1431H
Aku dikejutkan oleh isteriku sekitar jam 8pg.. agak lena kami tidur semalam kerana aku sangkakan Aliff juga bertambah ok.. namun pada pagi itu aku dikejutkan oleh isteriku kerana “Aliff dah buka mata tapi BP rendah!!”…. pada mulanya aku rasa gembira kerana mendengar isteriku memberitahu yang Aliff dah buka mata… Dalam keadaan masih separa sedar itu, terus aku mencuci muka dan masuk ke bilik icu untuk menjeguk Aliff..
Pada masa itu… doctor & beberapa orang nurse sudahpun berada di bilik Aliff… perasaan gembira aku bertukar resah… pasti sesuatu yang tak kena.. setelah berdiri di pintu seketika… keadaan bertambah cemas… seorang nurse di situ membawa emergency kit masuk ke bilik Aliff.. pada saat itu.. sangkaan ku memang benar… Aliff sebenarnya agak kritikal… nurse menyuruhku untuk keluar & tidak mengizinkan aku berdiri dari situ.. namun aku tidak rela lagi
berganjak dari situ walaupun sesaat.. aku tahu, Aliff memerlukan aku & isteri untuk terus berada di situ… saat itu.
Air mata mula membasahi… aku dan isteri tetap berdiri disitu..
Dapat ku lihat doctor mula member renjatan pada dada aliff untuk membantu jantungnya.. setelah cubaan sebanyak 2 kali… ia tetap tidak berhasil. Aku lihat seorang lagi doctor cuba melakukan CPR ke dadanya….
Tiba tiba salah seorang doctor yang berada di bilik Aliff keluar dan memberitau.. “ I think we couldn’t make it.. u get in, stay & spent your time with him”… kata-kata itu cukup memberitahuku keadaanya..
Aku dan isteri terus ke arahnya dengan hati yang resah & sayu, selang 10-15minit tok” & tokwan, paklong, maklong, paksu & maksunya sampai bersama kakaknya.. Ainur Humairaa.
Saat itu.. amat memilukan…. Hanya doa buatnya.. sejurus selesai neneknya membacakan Yassin, Aliff semakin hampir untuk pergi.… aku, ibunya & kakaknya terus berada disisinya memegang tangannya dengan erat, kukucup dahinya & aku cuba kuatkan semangatnya untuk bertahan.. agak berat untuk aku melepaskannya pergi.. ketika saat-saat akhir itu.. dengan kuasa & izin Allah s.w.t, walaupun Aliff dalam full bius, sepatutnya dia tidak sedarkan diri mahupun berkata-kata..namun pada masa itu jelas kelihatan bibirnya berkata sesuatu, walaupun tiada
sebarang suara kedengaran.. namun aku yakin.. melalui pergerakan bibirnya itu..dia menyebut sesuatu yang sangat indah buat kami sekeluarga.. di akhir pergerakkan bibirnya aku rasakan seolah-olah.. dia menyebut “bye bye ibu & bye bye abah”.. sesudah itu.. Aliff pun selamat ke rahmatullah..
Ya Allah..
Jam 10.08minit 14 Zulhijjah 1431H.... Aliff di sahkan
telahpun kembali ke rahmatullah.. arwah telahpun pergi dengan tenang & aman…
Dalam kesedihan yang tidak dapat di gambarkan, namun
aku & keluarga redha dengan ketentuan-Nya.. hanya doa yang dapat ku iringi buat anak tercinta

AliffHakimi………………….
aku redha dengan apa jua qadar &
qadarMu.. Aku bersyukur kerna Aliff ditetapkanMu sebagai
salah seorang ahli SyurgaMu..

Selesai semua urusan hospital.. jenazah di bawa keluar dari PPUM pada 11.45pg.
Jenazah terus dibawa ke Surau Al-Falaq Seksyen 6. Kota Damansara, setiba di sana.. semuanya telahpun bersedia menunggu ketibaan jenazah.. saudara mara, jiran-jiran & sahabat-sahabat sudahpun menanti..
Aku dan ibunya turut bersama-sama dengan iman & ustaz memandikan jenazah.. di saat itu….. “Allah hu akhbar!!”… hanya tuhan yang tahu perasanku.. kulihat sekujur tubuh seorang anak yang ku jaga & yang aku sayang selama ini, kini berada di depanku dan sudah tidak lagi bernyawa.. sesekali melihat wajahnya sejuta kenangan datang ke benak mindaku…..
Selesai memandikan jenazah.. arwah di kafankan.. selesai semuanya sekitar jam 1ptg.. arwah di letakkan di dalam perkarangan surau untuk diziarah buat kali yang terakhir oleh ahli keluarga, saudara mara & para sahabat.. pada masa itu.. kesedihan menyelubungi kami sekeluarga.. selepas di mandi & di kafankan, ku lihat arwah tinggi orangnya.. selama hampir setahun
arwah tidak berdiri tegak.. & pada hari ini.. arwah tegak & kelihatan sudah tinggi.. wajahnya berseri-seri.. mata & mulutnya tertutup rapat..
Solat jenazah dilakukan sejurus selepas solat zohor..
Sesudah solat jenazah.. arwah terus dibawa ke tanah perkuburan Sek.9
Kota Damansara Barat.
Jasad allahyarham Aliff Hakimi Bin Mohd Hafiz Nor selamat
disemadikan pada jam 2petang..

Sesungguhnya Allah lebih menyanyangi arwah. Dengan
kehendakNya Aliff dilahirkan ke dunia ini & dari kententuaNya juga Aliff di kembalikan. Ya Allah Kau cucurilah roh Aliff Hakimi dengan rahmat-Mu, tempatkanlah dia di SyurgaMu yang
terindah. Golongkan rohnya dikalangan orang-orang yang dikasihiMu semoga Aliff mendapat kegembiran & ketenangan di syurgaMu.
Segala yang kita ada pada hari ini adalah hak mutlak Ilahi.
Selagi kita berkesempatan dengan nikmat & pemberianNya di dunia, syukurilah dengan setiap apa yang di anugerahi-Nya

Amin,

Allahyarham Aliff Hakimi Bin Mohd Hafiz Nor
[2hb March 2007 – 21hb November 2010]
Mohd Hafiz Nor Bin Ismail
Aliza Binti Amran
Ainur Humairaa Binti Mohd Hafiz Nor
Ainur Haziraa Binti Mohd Hafiz Nor


-------------------------------------------------------------------

AL-FATIHAH
SEMOGA ROHNYA D'CURURI RAHMAT

CUTI-CUTI MALAYSIA


salam kengkawan semua...
arini nk cte ckit psl holiday untuk dis year... sy n family kira cuti2 Malaysia la... but bkn semua yg sempat pi... just my mom, my sis n my niece jer... yg sis n my bro yg lain xdpt join cz diaorg semua keje n xdpt blk... nk d'pendekkan cte.. ktorg pi Melaka Bandaraya Bersejarah jer... 2 jela tempat yg plg dkt.. lbh krg 1jam jer dari umah akk (muar)..
act, 1st day tu my mom n my sis dr kl amik sy kt muadzam.. then, tdo semalam kt kmpung..
then, esoknya br blk muar.. pi umah my eldest sis.. ondaway blk muar tu smpt gak la singgah "TANJUNG EMAS"..
msti uolss t'taye2 kn kt mane tanjung emas 2... tanjung emas tu kt daerah muar la..
ala, mcm tempat lepak2 n joging time ptg2.. dia cm kt pesisir sungai la.. view kt ctu cntik.. sape org muar tau la.. tempat yg plg byk monyet tu... dh mcm zoo plak klau pi tgk monyet kt cne..haha..
act, singgah kt ctu pn cz my sis nk singgah mkn jer.. kebetulan time tu dh ptg.. smpat gak la tgk matahari t'benam... best siot!!! huhu.. dh la sungai tu btl2 mengadap ke selat melaka..
dok la kt ctu ngan my mom n my sis.. dok usha2 org... ramai plak mamat2 hensem yg joging time tu..haha.. jahatnye mata nie.. sempat lg nk usha org..haha... my sis n sy actually t'pegun gler ngan trek joging kt ctu.. ye la.. dlu xde alat2 joging kt ctu.. skrg dh ada.. best jer tgk org guna...
ktorg t'ingin gak nk guna but probnya masing2 x bwk kasut sukan.. so, xkn la nk guna ngan selipar je kot... nnt org kata gler ke ape bdk nie..haha.. Hmm~ kempunan nk guna... huhu....

then, pas dh pnt dok relex2 kt cne.. ktorg pn continue our journey.. ala, lbh krg 1/2 jam jer nk smpai umah my sis time 2.. so, about maghrib finally ktorg smpai gak... then, mlm tu after dh mandi2 semua... sy pn ckp la kt my niece.."kakak, adik.. esok sape nk ikut muksu n cik dah pi jejalan kt melaka..??" fuhh~ time 2.. masing2 nk ikut.. yela, bosan dok umah... time 2 bdk2 sekolah cuti seminggu.. parent diaorg keje.. so, bosan la....








-----------------------------------------------------------------------


KEESOKKANNYA.....


Pg2 semua dh bgn awl.. prepare nk pi melaka la nie.. smue excited... ktorg pegi b'lima jer...
my mom, me, my sis, my 2 niece... my eldest sis & bro- in -law xikot.. mls nk ikot... nk honeymoon b'dua..haha.. so, t'paksa la pi b'lima jer... ktorg pi naik kete my eldest sis... kete naza ria dia.. act, my sis sroh sy yg bwk.. but.. mcm2 sy bg alasan.. hehe.. mls nk bwk sbnrnye... xdpt nk menikmati pemandangan nnt..hoho~ gler mls...
hmm~ 1st tempt yg ktorg pi adalah planetarium melaka kt ayer keroh.. act, sy la yg plan..
dh lme nk pi cne sbnrnye.. but xsempat.. ni alang2 dh pi melaka.. tambah plak sy yg jd planner merangkap tour guide diaorg.. so, ape lg... guna la pluang yg ada.. t'paksa la diaorg ikot plan..hehe..
korang nk tau x ape jd time kt planetarium 2...??
hmm~ rs menyesal gler msuk cne.. dh la byr mahal.. last2 boring jer.. bukan ada ape pn kt cne.. stakat tayangan 3D jer yg gempak.. 2 pn boring..pastu dlm tu xde pameran sgt pn.. best lg pi petrosains... hampagas tul rs!!! membazir jer...huhu...
but pas abis dok pusing2 kt dlm 2.. smpt gak la posing2 kt dpn planetarium 2.. korang tgk la aksi2 ktorg nie..haha..





----------------------------------------------------------------------

Then, ttibe perut semua rs lapo… ape lg.. cr la kedai mkn plg dekat… tp xtau plak nk pi mane.. so, ktorg semua decide mkn kt food court Mydin je la.. lgpn xpnh pi lg mydin kt ayer keroh lg.. smpai je cne.. tempat parking kete plak penuh.. so, kira sape dlu.. dia dpt la.. msuk jer tempat park.. t’nmpk la satu kete ni nk kuar.. akk ape lg.. cepat2 la cop dlu.. dh ready nk amik tempat dia nie.. last2 punya la lme tggu.. ntah ape ntah abg tu buat.. msuk kn brang2 dlm kete dh.. anak2 pn semua dh msuk dlm kete.. nk kuar dr tmpt park tu punya la lame.. mak plak dlm kete dok membebel2 jer.. kete tu xkuar2… akk plak steady jer.. siap sroh mak b’sabo.. ktorg yg dlm kete nie dh b’peluh2 dh even air-cond t’psg… mana xnye.. geram gler nk org 2.. ntah ape la yg dia wt.. org lain yg lmbt dh siap park kete pn.. last2.. dpt gak.. berkat kesabaran akk ku.. huhu~

Pastu ape lg.. trus la tuju pi food court.. nsb baik la makanan dia sdp… act, x sdp pn rs sedap.. yela, tgh lapo.. semua nmpk sodap..haha…after mkn2.. akk ajak pi dpn mydin.. dia ckp nk pi gerai2 yg ada kt dpn 2.. so, ktorg pn pi la.. xnmpk pn byk gerai kt ctu… ntah mata akk mata ape ntah.. ktorg x nmpk pn ade byk gerai kt ctu.. haish~ wt pnt je pi… Then, akk tanye… nk pi mane pasni… sy pn ckp la..” jom la pi bandar melaka.. nnt blh trus pi jonker walk.” Yela, sy yg planner.. nk xnk kne la diaorg ikut…haha~ pastu akk ckp “ drive la kete.. ko kn tour guide.. lgpn akk xtau jln.”

Dlm ati “haish, hampagas tol akk aku nie..asalan tol.” Hehe…tp nsb baik la dia ckp xtau jln.. klau x mmg mls pn nk bwk kete...

Time drive kete 2.. konon2nye mcm hero la.. dgn confident nye.. b’lagak nk ikut jln short cut.. last2 mcm sosat je rs..huhu..tp x ckp kt diorg pn dh sosat sbnrnye.. main redah jer…

Tp akk dia cm dpt tau je…hehe…dlm ati “ah! Redah je la jnji smpai”.… elok2 ingt nk cpt smpai.. mkin lmbt plak smpai bandar.. rs mcm ikot jln jauh plak..huhu..

Sampai je kt bandar.. puas la cari parking.. punya la byk kete… last2 park kt area menara taming sari.. mmg b’nasib baik sgt la…masuk jer trus dpt park…

But time nk park plak punye la seksa..dh la kete beso… ponat gak la den dok pusing2 stereng.. kjp kuar.. kjp msuk blk.. aduyai~ smpai akk ckp “FAIL!!!” haha…

Tp time tu mmg malu gler… smpai pakcik beca tu tlg bg direction…hehe~

Dh la semua org tgk..MALUNYE!!!!!

Last2 tu.. akhirnye b’jy gak park…tu b’poloh den d’buetnye…haha…

Even park xbtl..kira blh la tu… asalkn x ketengah jln udah..huhu…

Pastu, ktorg pn start la pusing2 smpai ke jonker walk…






















-------------------------------------------------------------

Dh pnt jejln..jam pn dh kol 8lbh… mak pn nk mgadu penat.. xlarat nk jln lg dh.. ktorg pn ape lg.. ready utk blk la… smpai muar plak.. akk ckp nk mkn kt area Bentayan (ala, area stesen bas muar)

Kt ctu mmg best pn.. plg popular mee bandung n ns goring ayam pedas.. mmg sodap…

Ape lg.. smue org order menu yg sm la… after mkn2… ktorg pn blk umh ngan riang gumbiranye..




Perut kenyang, hati senang, kaki tegang..hahaha~

FINALLY ENJOY OUR HOLIDAY!!!!

February 15, 2011

- 16th FEBRUARY -

Hari nie genap 8 taun arwah ayah pergi meninggalkan dunia yang fana nie... i really miss him..
since he passed away.. i really miss him..
t'ingat saat b'samanya... gelak tawa dia.. lawak jenaka dia.. everything about him...

--------------------------------------------------------------

8 taun lepas... tanggal 16februari 2003 jam 10.30mlm.. di situ saat t'akhir sy dan family b'sama ayah... tak t'tahan sebak d'dada dengan pemergian nya... rs mcm xnk lepaskn jer.. tp kami sekeluarga t'paksa redha dengan pemergiaan nye sbb ALLAH s.w.t lbh menyayangi nya...
bebrapa bulan sebelum pemergiaannya... ayah ada ckp dia sakit2.. rs nk demam.... ktorg pn sroh la ayah pi check doktor..
doktor wt check-up n just bg ubat biasa... so, ktorg satu family ingt demam biase jer.. but mkin lame tgk ayah mkin terok.. so, korg adik bradik decide bwk ayah wt check-up kt hospital tawakal kuala lumpur.. time tu yang teman ayah.. mak, sy, akk idah n abg sham kt kl.. time wt check-up 2 doktor scan kepala n amik sample darah ayah.. doktor scan kepala cz ayah ckp dia sakit kepala... so, ingt ada b'kaitan ngan kepala la... pas jer scan.. doktor sroh tggu kejap.. cz nk tau result... after bape jam.. doktor panggil masuk bilik dia.. mak pn teman ayah masuk bilik doktor 2... ktorg yg lain tggu kt luar.. x lame pastu mak n ayah pn kuar.. ktorg tanye la mak knape..?? doktor ckp ape..??? mak ckp dok kate everyhting ok.. xde pape pn... but.. mula2 ktorg tgk hasil scan otak 2.. ada tompokan.. so, dlm ati dh tkut sgt.. ingt kn ayah ada barah otak or ape2 yg b'kaitan ngan otak... time 2.. takutnye xtau nk ckp cmne.... rsau sesgt... but.. mak pn cte.. semua ok... ayah plak siap cte lg... doktor 2 taye benda yg bukan2 jer... biase la.. ayah kn ske wt lawak.. ayah ckp ade ker doktor 2 taye..."pakcik, ada bape org anak..?? anak pakcik yg bongsu name ape..?? umo anak pakcik bape..?? ade bape cucu..??" haha... time ayah cte tu ktorg 1 family t'gelak.. ye la, mayb ayah xtau kot main utama knape doktor taye cmtu.. act, bkn 2 sesaje nk wt lawak taye yg bkn2.. smue nye ada reason.. dia nk tau daya ingatan ayah cmne... otak 2 b'fungsi n sampai x maklumat...2 jer sbnrnye... after everything ok.. so, ktorg semua happy la cz ayah is fine... doktor ada la bg ubat n dia sroh makan ikut jadual...

--------------------------------------------------------

but dis happiness is not always till the end... kegembiraan 2 dtg sekejap jer... after a few week... tgk ayah makin trok... demam.. muntah2.. pastu asik batuk jer memanjang smpai sakit dada....kahak pn x kuar... jln pn dh x larat...kekadang 2 smpai nafas pn xcukup oksigen... mak pn call la abg n akk semua.. sy yg kt umah nie pn dh takut sgt tgk ayah... mcm dh nazak sgt.. time tu kt umah cuma mak n sy.. ye la, time 2 form 5.. masa tgk ayah... ya allah.. hanya allah jer yg tau.... takut sesgt tgk keadaan ayah.. then, bape ari pastu akk pn amik ayah.. bwk blk muar... nk wt check-up kt hospital muar plak... smpai kt cne.. ayah kne tahan wad.. agak lame gak la... kecian kak ela (eldest sis).. t'paksa ulang alik dr tmpt keje n nk jg ayah kt wad lg..mak plak xblh nk jg.. cz time tu sy skolah form 5... lgpn dh nk SPM..so, mak t'paksa teman sy kt segamat... hampir beberapa minggu gak la.. ayah kt hospital muar... tp nasib baik gak la kak idah sy cuti sem time 2... so, dia la yg jg ayah... kira krg ckit la beban kak ela... before nie.. ayah ada msuk hospital segamat... kira after abis skolah jer... mak n sy trus pi tgk ayah kt hospital naik bas... time 2... mak x tau bawak kete lg.. so, t'paksa la hari2 ulang alik naik bas...but xde pape perubahan kt ayah.. mkin trok ada la... tu yg bwk hospital muar...

---------------------------------------------------------

about 3 or 4 weeks in hospital muar.. kak ela dia tgk ayah mcm sm jer.. xde pape perubahan pn.. mkin trok ada la.. time ktorg pi tgk ayah... ayah mmg mkin trok.. tangan ayah pn mkin bengkak cz byk sgt air insulin msuk dlm bdn... lame2 akk decide nk bwk ayah pi hospital pantai ayer keroh... so, ktorg semua setuju... lps ayah kuar... akak jaga ayah kt umah...
but ada 1 mlm nie.. ttibe akk call mak... dia ckp ayah dh nazak... ssh nk nafas... so, dia sroh ktorg cpt dtg hospital pantai... after jer dpt call dr akk.. mak trus call abg kt kl.. dia sroh blk... abg pn trus dtg segamat.. amik sy n mak.. dlm area kol 12lbh tgh mlm... ktorg semua smpai hospital...
akk pn cte la.. ayah dh trok sgt... nafas pn dh naik trun.... smpai cne.. ktorg dh xblh nk masuk..cz time melawat dh abis.. ye la, dh tgh mlm.. but ktorg mntk gak la kebenaran ngan nurse kt ctu... tgk ayah dr luar jer... nurse kt ctu pn bg.. bile tgk jer ayah kt ICU..ya alllah.. rs nk pengsan pn ade..kecian sgt tgk ayah... x sampai ati nk tgk..time 2 gak rs nk nangis...
keesokan harinya.. ktrog lawat ayah lg.. after bape hari.. ayah msuk kt wad biase.. xguna bantuan oksigen dh..klau nafas xsampai jer ayah guna bantuan oksigen.. akk n abg pi jmpe doktor yg incharge ayah... dia ckp.. ayah dh xde harapan.. ayah ada kanser paru2 tahap 4... doktor just blh bg ubat tahan sakit jer n doktor ckp blh bwk ayah blk umah.. so, akk n abg pn decide bwk ayah blk... time bwk ayah blk segamat.. ayah mmg dh nazak sgt... tuhan jer yg tau cmne keadaan time 2... before 2.. ayah ada pesan.. sroh mak wt kenduri tahlil untuk arwah atuk... so, mlm 2.. mak wt kenduri tahlil untuk arwah atuk n nenek... so, ramai la ada kt umah.. tp x sangka.. mlm yg ayah mntak mak wt kenduri tahlil 2.. adalah malam dia nk pergi ke rahmatullah sbnnrnye... kenduri 2 adalah kenduri untuk dia sekali... Ya Allah ya tuhanku.. time 2 x de ape yg dpt d'kata.. mak n adik bradik sntiasa d'sisi ayah d'saat2 dia hendak pergi... kami sentiasa mengajar ayah mengucap "lailahaillahallah" tiada tuhan melainkan allah....
sebak d'dada.. melihat pemergiaan ayah... akhirnye.. buat kali t'akhir... b'genang air mata kami..
seolah2 xnk melepaskannya... hanya doa jer yg dpt ku panjatkn kpd allah.. itulah kali t'akhir sy dan keluarga dpt menatap wajahnya....

--------------------------------------------------------------------


SEMOGA ROHNYA D'CUCURI RAHMAT.....


HOPEFULLY HE IN PIOUS PEOPLE....AMIN~


February 12, 2011

BILA ORANG BERTANYA SOALAN BODOH

anda penah x merasa ada org bertaye soalan bodoh kepada anda....??
sy pasti confirm byk kn..?? nie antara soalan yang slalu kite dgr dan org slalu taye..:-


1) Anda berada di stesen bas dan rakan anda t'nampak sambil bertanya:

"Tunggu bas ke?"

Anda harus menjawab:
"Taklah aku tengah tunggu helikopter, lambat plak ari nie ye"
2) Anda hendak pergi ke bilik mandi untuk mandi dan rakan sebilik anda bertanya:
"Ko nak mandi ke?"

Anda harus menjawab:
"Taklah aku nak pi main lelayang kejap, ko nak join?


3) Anda sedang menulis surat dan rakan anda menegur:
"Aik? tulis surat nampak?"

Anda harus menjawab:
"Oh ye ke? aku tak prasan ah...tangan aku bergerak sendiri"


4) Anda sedang makan nasik dan orang tegur:
"Makan nasi?"

Anda harus menjawab:
" Mata ko buta ke per? Kan aku tengah minum teh ais nie?"


5) Anda baru pulang dari kerja dan jiran anda bertanya:
"Baru balik dari keje?"

Anda harus menjawab :
"Taklah, saya dari rumah, nak pi keje lah nie...opis saya dah pindah kat
rumah..dan rumah saya dah pindah kat opis"


6) Anda sedang sibuk buat kerja dan rakan sepejabat menegur:
"Eh kau sibuk ke?"

Anda harus menjawab:
Takyah jawab, peratikan muker dia pastu kompang siket pipi dia.


7) Anda sedang menonton tv ceriter melayu, rakan anda datang lalu bertanya:
"Eh citer melayu ke?"

Anda harus menjawab :
"Bukanlah, nie kan citer Otromen Taro menentang Raksaser dari Planet X...
ko tunggu jap nanti otromen kuar".

Hmm~ nie la org skrg.. dh nmpk kita wat ape.. still nk taye lg kn..?? pelik2 tol...huhu...
kekadang 2 rs nk jwp jer... "buta ker?? dh tau taye lg..."
but kn.. bile pikir2 blk.. kita same jer... kita pn slalu gak taye benda cmtu kt org lain kn..?? haha... so, x blh nk slh kn sesape la... ape yg pasti.. semua nie bkn soalan bodoh.. tp kita or org yang b'taye 2 la yg bodoh..hahaha... jahatnya mulut... Astragfirullah alazim... bkn kite or org tu yg bodoh.. kite semua b'taye soalan cmtu hanya untuk kepastian je kan...^^

PASAR SEHARI MUADZAM SHAH- NASI KERABU

Errkkkkkk...............
Alhamdulillah.... kenyang juga akhirnya.. dpt jugak makan ns kerabu kt muadzam mall td... td pegi pasar ngan my osmet atien and nabila radzi a.k.a my twice...hehe (twice name je la) huhu..
act, dh lme mengidam nk mkn nasi kerabu...
ye la, seminggu dpt skali jer kt muadzam nie..
tp syg la... kdai yg slalu ktorg bli nasi kerabu tu x bukak plak arini..
so, t'paksa la try kt kdai lain..
first time nie bli nasi kerabu kt kdai org lain..huhu....
tp, mmg xpuas ati tol ngan makcik tu...
atien a.k.a my roomate ni plak blh dpt ns kerabu RM1...
mane nk dpt kn skrg nie... kt muadzam nie jer yg ada.. makcik tu salah kira sbnrnye... aishh~~
so, kepada kekawan yg lain.. klau nk dpt nasi kerabu seringgit mai la bandar muadzam yg t'cinta nie..haha... Act, ktorg bli same jer td..nasi kerabu kosong..
xde ayam or ikan goreng...
yang bezanya si atien punya nasi xde telur masin.. harga sepatutnya RM1.50..
tp ntah macam mane makcik tu blh bg dia diskaun plak.. dia bg seringgit jer...
act, makcik tu pening sbnrnya... ramai sgt customer.. dh plak 2 ramai plak bebudak sekolah nk bli nasi nk lauk tu la.. lauk nie la.. xnk tu la. xnk ni la...
mane x poning makcik tu... haha..
tp plg respect kt pakcik kdai tu la...
customer dh ramai yg tggu pn dia blh steady lg... slow jer wt kje..haha...
lepas abis membeli belah kt pasar td.. t'serempak plak ngan si azfar..
azfar nie member ktorg..dlu time foundation sekelas ngan dia...
tp ktorg slalu gelarkan dia aizat... nk tau knape..??
sebab muka dia macam aizat af 5 tu.. x caye...?? nnt sy upload pic dia..huhu..
nway, thanx to azfar..
cz stiap kali jumpe ktorg mesti dia pelawa ktorg tumpang kete dia...
thanx azfar... pasni blh la wat2 t'serempak ngan dia lg..hehe...




nie la azfar a.k.a aizat


nie plak nabila radzi a.k.a my twice name


nie atien a.k.a my giler2 roomate

February 11, 2011

BANJIR KALI KE-2 DI SEGAMAT












SubhanaAllah...
melihat kebesaran dan bencana yang Allah turunkan..
hanya doa jer yang dapat nabila ckp kt cni... yela, bila tgk berita banjir kt segamat paling teruk..
rs cm x percaya plak.. yela, before nie pnh gak la berlaku kt segamat sekitar taun 2007/2008 klau x silap.. tu dulu.. sekarang nie bandar segamat kne lg... mcm x percaya jer... abis semua kedai & supermarket kt cni trok.. kecian peniaga2 kt citu.. umah nabila kne gak la tempias banjir... area nak masuk ke umh tu mmg trok la.. dlu taun 2007 pernah banjir terok.. sampai sultan pahang turun tgk keadaan time tu.. Mane taknye abis jalan dan jambatan roboh time tu... kira t'putus hubungan.. bekalan elektrik pun t'putus & makanan pun x cukup time tu.. tapi nasib baik bantuan d'sediakan oleh kerajaan.. siap pasukan penyelamat datang.. bayangkan nak keluar masuk kampung kne naik bot..huhu.. cuba bayangkan.. selama nie ikot jalan raya naik kete or moto.. tp time banjir kne naik bot plak.. dh rs mcm duduk kt kawasan pedalaman sabah la plak..huhuhu... tp b'syukur yg t'amat sgt la sebab kerajaan dan rakyat malaysia semua prhatin hulurkan bantuan... kira kita nie semua b'untung la duduk di Malaysia nie... Alhamdullillah.. sekarang nie kepada keluarga yang d'timpa banjir diharap byk kan bersabar dan byk kn b'doa.. semua yang berlaku ada hikmah nya.. kita sebagai umat kne redha dengan ketentuannya.. Marilah kita sama2 sedekahkan Al-Fatihah kepada yang kehilangan ahli keluarga...